İLETİŞİM 0538 971 1155
Tavsiye Edilen Takviyeler İlaç Değildir
🌟İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR?
ERSAG GIDA TAKVİYELERİNDEN HANGİLERİ İNSİLÜN DİRENCİNİN ÖNÜNE GEÇİLMESİNİ DESTEKLER?
İnsülin önce gizli şekere, oradan da şeker hastalığına götüren sinsi bir süreç. ⚠️YANİ BU SÜRECİN ÖNÜNE GEÇİLMEZSE, GİZLİ ŞEKER, SONRASI ŞEKER HASTALIĞI VE HATTA SİROZ HASTALIĞINA varır.
Şeker hastalığı ‘dalga dalga yayılıyor!’. Hasta sayısı bizde de artıyor. Önlem alınmaz ise, 10-15 yıl sonra belki de her beş yetişkinden biri şeker hastası olacak! Peki ne oldu da daha 30-40 yıl önce sıklığı %3’leri bulmayan rakamlar daha şimdiden %15’lere dayandı? Bir şeker hastalığı salgını durumu mu var? Bu sorulara rahatlıkla ‘evet’ yanıtı verebilirim. Eğer ‘şeker/beyaz un/nişasta tutkumuzu’ kontrol altına alamaz, ‘miskinlik /hareketsizlik/tembellik probleminin’ önüne geçemezsek sorun daha da büyüyecek. Şekerlerimiz yükselecek, pankreaslarımız daha çok insülin üretecek, kullanamadığımız insüline oluşan direnç bizi önce ‘şeker hastalığı adayı’-, sonra da ‘şeker hastası’ yapacak.
İnsülin midenin hemen arkasında bulunan, pankreas da üretilen bir hormondur ve burada üretilen hormon kana salınır.
İnsülin başlıca görevi sindirilen gıdalardan elde edilen glikozun hücreler tarafindan emilmesini sağlamaktır. Bu sayede vücudumuz ihtiyacı olan enerjiyi üretir.
Yemek yedikten sen sonra artan glikoz (kan şekeri) seviyesi ile birlikte pankreas bu glikozu hücrelere ulaştırmak için insilün salgılamaya başlar. Glikozun fazlası ise karaciğer de ve kas dokusunda depolanır.
Hücreler glikozu işlemek için direnç göstermesine karşın pankreas daha fazla insilün üreterek bu açığı kapatır. Bu aşamada insilün direnci yıllarca bir belirtiye yol açmayabilir.
Ancak pankreas aşırı yük nedeniyle bir süre sonra direnci kırmak için ürettiği fazladan insülini üretemez duruma gelebilir. İşte bu noktada özellikle ciltte görülen bazı belirtiler ortaya çıkabilir.
Boyun ve sırtta cildin bazı bölümlerinde koyulaşma, boyun bölgesinde cildin boynu saran bir halka şeklinde koyulaşması, diz kapağı, dirsek ve bileklerin kararması, ilerlemiş insülin direncinin belirtileridir.
İlerleyen aşamalarda uyuşukluk, aşırı açlık hissi, konsantrasyon eksikliği, ve yüksek tansiyon gibi belirtiler görülebilir.
☢️NEDEN OLUYOR?
⚠️⚠️Kısacası insülin direnci ile gizli şeker aynı şeyler değil ama bizi önce gizli şekere, sonra da şeker hastalığına götüren yolun taşlarını bu direnç, yemek sonrası yaşadığımız ‘canım yine tatlı bir şeyler çekiyor!’ tripleri, yakında kapımızı çalacak diyabetin habercileri. Tatlı yemek hepimizi mutlu ediyor. Birkaç dilim baklava, kaymaklı ekmek kadayıfı, nefis bir kazandibi ya da muhallebiye kimse hayır diyemiyor ama bu isteğin sıklaşması, insülin patlamalarının habercisi de olabiliyor. Sağlıklı biriyseniz ve tadında bırakabilmeyi başarıyorsanız tabiî ki siz de tatlı yiyebilirsiniz ama işin ‘tatlı’ durumundan ‘tutku’ durumuna dönüştüğünü hissederseniz, lütfen dikkatli olun. Ertesi günü kahvaltı yapmadan, aç karnına bir laboratuara gidip kan şekerinizi ölçtürün. Sadece açlık şekerinizi değil, mutlaka tokluk şekerinizi de kontrol ettirin ve lütfen açlık ve tokluk insülinlerinize, en azından açlık insülininize baktırmayı da ihmal etmeyin.
☢️NE YAPMALI?
Açlık şekeriniz 100’ün üzerinde, tokluk şekeriniz 70’in altı veya 140’ların üstünde, açlık insülininiz de 8’den fazla bulunursa, sizde de insülin direnci gelişmiş olabilir. Hele hele açlık insülininiz 15-20’li rakamları bulmuşsa süreç bir hayli ilerlemiş demektir. Diyelim ki böyle bir imkânınız yok ya da kan tahlili yaptırmaya ayıracak zaman bulamıyorsunuz, üzülmeyin, bunun da çaresi var... Hem de çok kolay ve basit bir çare!
BİR MEZURA YETER!
Evinizde mutlaka bir mezura vardır. Mezurayı elinize alın ve göbek çevrenizi ölçün. Bulduğunuz rakam erkekseniz 100, kadınsanız 88 cm’nin üstünde olmamalı. Erkekler için 95, kadınlar için 80 cm’lik rakamının üzeri de, alarm sayılmalı. Diyelim ki daha fazla emin olmak istiyorsunuz. O zaman sadece bel çevrenizi değil, bir zahmet kalça çevrenizi de ölçün. Bulduğunuz rakamı ‘bel/kalça oranı’ olacak şekilde oranlayın. Eğer bu oran 0.8’in altındaysa işiniz kolay, fazla korkmayın. Ama bu oran büyür ve özellikle 1’in üzerine çıkarsa lütfen ihmal etmeyin ve ‘Bende de insülin direnci gelişmiş olabilir mi?’ diye araştırın.
☢️NE YAPALIM?
İnsülin direnci ve giderek artan DİYABET RİSKİNİ ciddiye almak zorundayız.
⚠️Çünkü insülin direnci sadece diyabete giden bir yolun başlangıcı değildir. Yoldaki duraklarda koroner kalp hastalığından hipertansiyona, bellek sorunlarından bunamaya, romatizmal problemlerden kanserlere kadar değişen pek çok sorun vardır.⚠️
Gelin bu sorunları daha tohum aşamasındayken, yani tohum çimlenmeden, hiç olmazsa çiçek açıp meyve vermeden engelleyelim. Gelin daha az un, şeker, nişasta tüketelim. Gelin şu miskinlik sorununa yeni çözümler üretelim, en azından her gün düzenli olarak yürümek için çareler üretelim, daha az şeker, daha az un, daha az kalori ve daha sağlıklı bir kilo için gayret gösterelim, yoksa işimiz gittikçe zorlaşacak, haberiniz olsun...
➡️İnsülin direnci olan kişiler yağsız et, yeşil yapraklı sebzeler, daha fazla besin lifi alabilecekleri gıdalar, taze meyveler ve bakliyat tüketmelidir
➡️Kan şekeri seviyesinin korunması, şeker seviyesinde dalgalanmalar oluşmaması için, kahvaltıyı atlamadan her gün düzenli 3 ana, 2 yada 3 ara öğün ile yemelidir.
➡️Omega 3 yağ asidi bakımından zengin olan balık, keten tohumu , yumurta gibi besinlerin daha çok tüketilmesi önerilir.
➡️İnsülin düzeyinin korunması için bir diğer önemli unsur, düzenli egzersizdir. Düzenli egzersiz hormon dengesinin korunmasına yardımcı olurken, stresi azaltarak böbrek üstü bezlerinin fazladan hormon üretmesine engel olur.
➡️Uyku düzeninin sağlanması, alkol tüketiminin azaltılması, sigaranın bırakılması, hem insilün direncinin düzenlemesinde, hem de sağlıklı yaşam için oldukça önemli etkenlerdir
☢️SADECE DİYABET DEĞİL
Eğer sorunu insülin direnci safhasındayken kontrol altına almayı beceremezseniz, bu tablo sizin şişmanlamanızı kolaylaştıracak, kilo almanızı hızlandıracak ve kilo vermenizi de imkânsız hale getirecektir. Zamanla tokluk şekerindeki düşmeler yerini tokluk kan şekerinin 200 rakamını zorlamasına ve daha sonra açlık kan şekerinizin de önce 110’ları sonra da 120’li rakamları geçmesine neden olacaktır. Ayrıca açlık şekeriniz 126’nın üzerine çıktığı zaman ‘klinik diyabet’ de başlamış demektir.
➡️Peki kan şekerini düşüren ve insülin direncine iyi gelen yiyecekler hangileridir?
1️⃣Fındık-Ceviz: Protein ve lif oranı yüksektir. Besleyicidir ve yavaş sindirilir. İnsülin duyarlılığını artırır, şeker hastaları için faydalıdır. Düzenli tüketildiğinde şeker hastalarında endotel fonksiyonu geliştirir. Arter astarlarında ve hücrelerindeki hasara iyi gelir. Kan şekerini düzenler.
2️⃣Tam tahıllı kraker: Lif içerir, sindirimi yavaşlatır. Kan şekerinin istikrarlı olmasını sağlar. Kalp sağlığını saldırganlara karşı korur. Tarçınlı olanlar gerçek bir diyabet dostudur. Tarçın, kan şekerini düşürür.
3️⃣Humus: Baklagiller, humus ve tahin de glisemik indeksi düşük olan ve lif içeren diyabet dostu gıdalardır. Fasulyeyi rahatlıkla yiyebilirsiniz.
4️⃣Balsamik sirke ile Avokado karışımı: balsamik sirke ile tatlandırılan avokado kan şekeri düzeyini düzenler. Yüksek lif ve iyi yağ içerir. Sinir fonksiyonlarına da iyi gelen potasyum ve mineral içerir.
5️⃣Elma ve armut: Gerek elma gerekse armut, oldukça sulu, gevrek, taze ve düşük kalorili meyvelerdir. Her zaman sağlıklı ve lezzetli akıllı seçimlerdendir. Elma ve armut lif içeriği yüksek meyvelerdir. Kan şekerine inanılmaz iyi gelirler. Lif sayesinde kan şekeri yükselmeden düşürülür.
6️⃣Yoğurt: Kalsiyum ve D vitamini içerir. İnsülin direncini yönetir. Kronik yüksek kan şekerinde iyi gelir. Kalsiyumun ince bağırsaktan emilimine engel olarak yeni yağ hücrelerine ve şişmanlamaya engel olur.
8.Patlamış mısır: mikrodalgada hazırlanabilir. Az yağla hazırlanırsa kan şekerini düşürür. Tam tahıllı lif ve antioksidan içerir.
📌ERSAĞ GIDA TAKVİYELERİ VE İNSİLÜN DİRENCİ
Not; Unutulmaması gereken unsur, bu gıda takviyelerinin ilaç olmadığı ve herkese aynı gıda takviyelerinin verilmemesi gerektiği. Konuyu araştırırken İnsilün direncinde işinizi kolaylaştıracak ürünlere yer verdim. Dolayısıyla böyle bir sürece girdiyseniz öncelikle doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız. Sonrasında Ersağ gıda takviyeleri kullanacaksanız sponsorunuzla irtibat halinde olup , hangi ilaçları kullandığınızı, kişisel özelliklerinizi paylaşarak takviyeleri kullanmaya başlamalısınız. Çünkü belki sizin kişisel durumunuza göre listeden çıkarılacak olan takviyeler olabilir.
⚙️ İNSİLÜN DİRENCİNDE İLK ÜÇ AY
📎 OMEGA 3 (olmazsa olmaz ve sürekli kullanım şart. hücrelerin yağ dokusu ile kaplanarak korunması, hücre reseptörlerinin insülin ile daha kolay bağ kurabilmesini sağlar. Hücre bir kere insülin ile bağ kurduğu zaman, gıdalardan alınan karbonhidratlardaki glikozu kaslara ulaştırarak daha sonra enerji olarak kullanılmasını kolaylaştırır. Eğer insülin kolayca bu bağı kuramazsa, kortizol seviyesini arttırır ve bu da enflamasyona yol açarak kilo almanıza yol açar.
İnsülin aynı zamanda kas yapımında da rol oynar. Bu yüzden anabolik bir hormondur. Balık yağı kullanarak ve karbonhidrat alımınızı kısıtlayarak, kas yapma sürecinize destek olabilir ve fiziksel performans ve yağ kaybı için gerekli olan kreatin ve karnitin gibi besinlerin kaslarınıza daha iyi nüfuz etmesine yardımcı olabilirsiniz.
Tip 2 diyabeti olan kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmada, günde 1.5 ve 2.5 gr. balık yağı alan kadınların 30 gün sonra vücut yağlarında ve bel çevrelerinde azalma görülmüştür. Şaşırtıcıdır ki, günde 1.5 gr. balık yağı alanlarda bu azalma daha fazla olmuştur ve insülin seviyelerinde iyileşme görülmüştür.)
📎L- KARNİTİNİN (Kilo vermenizi kolaylaştıracak. Özellikle karın içi yağlanması için etkili ancak yanında muhakkak spor, önerim günde en az düzenli 45 dk yürüyüş)
📎 SPİRİLUNA (Metabolizmanızı hızlandırır. Enerji sağlar. Sindirimi kolaylaştırır. Kalsiyum takviyesidir. Tüm bunlar insilün direnci için gerekli faydalar. Kilo vermenizi de kolaylaştıracak)
📎ZEYTİN YAPRAĞI EKSTRAKTI (Kan şekerinizin seviyesini düzenleyecek)
⚙️İNSİLÜN DİRENCİNDE İKİNCİ ÜÇ AY
📎 ENGİNAR (Karaciğeri korur. Karaciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesini sağlar. Karaciğer, böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Sindirimi kolaylaştırır. Kanda ki şeker oranını ayarlar.)
📎REİSHİ MANTARI ( Yüksek kan basıncını düşürür. Yüksek kolesterolü düşürür.️Kan şekerini dengeler.Yüksek tansiyonu düşürür.️Kalp-damar hastalıklarına iyi gelir.Toksinleri vücuttan atmaya yardımcıdır. Stresi azaltır, uyku düzenini iyileştiricidir. Anti,-aging etki göstererek hücreleri yeniler. Kardiyovasküler hastalığı tedavisinde kullanılır. Tüm bunlar insilün direnci için önemli)
📎GİNKGO (METABOLİZMAYI hızlandırır. Enerji verir. DİKKAT, ENERJİ ve performansı arttırmada destektir. HAFIZA GÜÇLENDİRMEDE, baş dönmesini önlemede, ZİHİNSEL KONSANTRASYON arttırmada yardımcıdır.
KAN ŞEKERİNİ dengeler.)
📎ZENCEFİL ZERDEÇAL (Bağırsak çalışmalarını hızlandırarak sindirim sistemini düzenleyen zencefil zerdaçalın kilo vermede ve metabolizmayı hızlandırmada faydası var. Ağız içinde ki sinir reseptörlerini etkileyerek metabolizmayı hızlandırır, iştahı keser, ve tatlı ihtiyacını azaltır. Zerdeçal diyabet probleminin çözülmesinde yardımcıdır)
Sağlıklı Günlere...
Araştıran Hazırlayan Özlem Ayral
ERSAG GIDA TAKVİYELERİNDEN HANGİLERİ İNSİLÜN DİRENCİNİN ÖNÜNE GEÇİLMESİNİ DESTEKLER?
İnsülin önce gizli şekere, oradan da şeker hastalığına götüren sinsi bir süreç. ⚠️YANİ BU SÜRECİN ÖNÜNE GEÇİLMEZSE, GİZLİ ŞEKER, SONRASI ŞEKER HASTALIĞI VE HATTA SİROZ HASTALIĞINA varır.
Şeker hastalığı ‘dalga dalga yayılıyor!’. Hasta sayısı bizde de artıyor. Önlem alınmaz ise, 10-15 yıl sonra belki de her beş yetişkinden biri şeker hastası olacak! Peki ne oldu da daha 30-40 yıl önce sıklığı %3’leri bulmayan rakamlar daha şimdiden %15’lere dayandı? Bir şeker hastalığı salgını durumu mu var? Bu sorulara rahatlıkla ‘evet’ yanıtı verebilirim. Eğer ‘şeker/beyaz un/nişasta tutkumuzu’ kontrol altına alamaz, ‘miskinlik /hareketsizlik/tembellik probleminin’ önüne geçemezsek sorun daha da büyüyecek. Şekerlerimiz yükselecek, pankreaslarımız daha çok insülin üretecek, kullanamadığımız insüline oluşan direnç bizi önce ‘şeker hastalığı adayı’-, sonra da ‘şeker hastası’ yapacak.
İnsülin midenin hemen arkasında bulunan, pankreas da üretilen bir hormondur ve burada üretilen hormon kana salınır.
İnsülin başlıca görevi sindirilen gıdalardan elde edilen glikozun hücreler tarafindan emilmesini sağlamaktır. Bu sayede vücudumuz ihtiyacı olan enerjiyi üretir.
Yemek yedikten sen sonra artan glikoz (kan şekeri) seviyesi ile birlikte pankreas bu glikozu hücrelere ulaştırmak için insilün salgılamaya başlar. Glikozun fazlası ise karaciğer de ve kas dokusunda depolanır.
Hücreler glikozu işlemek için direnç göstermesine karşın pankreas daha fazla insilün üreterek bu açığı kapatır. Bu aşamada insilün direnci yıllarca bir belirtiye yol açmayabilir.
Ancak pankreas aşırı yük nedeniyle bir süre sonra direnci kırmak için ürettiği fazladan insülini üretemez duruma gelebilir. İşte bu noktada özellikle ciltte görülen bazı belirtiler ortaya çıkabilir.
Boyun ve sırtta cildin bazı bölümlerinde koyulaşma, boyun bölgesinde cildin boynu saran bir halka şeklinde koyulaşması, diz kapağı, dirsek ve bileklerin kararması, ilerlemiş insülin direncinin belirtileridir.
İlerleyen aşamalarda uyuşukluk, aşırı açlık hissi, konsantrasyon eksikliği, ve yüksek tansiyon gibi belirtiler görülebilir.
☢️NEDEN OLUYOR?
⚠️⚠️Kısacası insülin direnci ile gizli şeker aynı şeyler değil ama bizi önce gizli şekere, sonra da şeker hastalığına götüren yolun taşlarını bu direnç, yemek sonrası yaşadığımız ‘canım yine tatlı bir şeyler çekiyor!’ tripleri, yakında kapımızı çalacak diyabetin habercileri. Tatlı yemek hepimizi mutlu ediyor. Birkaç dilim baklava, kaymaklı ekmek kadayıfı, nefis bir kazandibi ya da muhallebiye kimse hayır diyemiyor ama bu isteğin sıklaşması, insülin patlamalarının habercisi de olabiliyor. Sağlıklı biriyseniz ve tadında bırakabilmeyi başarıyorsanız tabiî ki siz de tatlı yiyebilirsiniz ama işin ‘tatlı’ durumundan ‘tutku’ durumuna dönüştüğünü hissederseniz, lütfen dikkatli olun. Ertesi günü kahvaltı yapmadan, aç karnına bir laboratuara gidip kan şekerinizi ölçtürün. Sadece açlık şekerinizi değil, mutlaka tokluk şekerinizi de kontrol ettirin ve lütfen açlık ve tokluk insülinlerinize, en azından açlık insülininize baktırmayı da ihmal etmeyin.
☢️NE YAPMALI?
Açlık şekeriniz 100’ün üzerinde, tokluk şekeriniz 70’in altı veya 140’ların üstünde, açlık insülininiz de 8’den fazla bulunursa, sizde de insülin direnci gelişmiş olabilir. Hele hele açlık insülininiz 15-20’li rakamları bulmuşsa süreç bir hayli ilerlemiş demektir. Diyelim ki böyle bir imkânınız yok ya da kan tahlili yaptırmaya ayıracak zaman bulamıyorsunuz, üzülmeyin, bunun da çaresi var... Hem de çok kolay ve basit bir çare!
BİR MEZURA YETER!
Evinizde mutlaka bir mezura vardır. Mezurayı elinize alın ve göbek çevrenizi ölçün. Bulduğunuz rakam erkekseniz 100, kadınsanız 88 cm’nin üstünde olmamalı. Erkekler için 95, kadınlar için 80 cm’lik rakamının üzeri de, alarm sayılmalı. Diyelim ki daha fazla emin olmak istiyorsunuz. O zaman sadece bel çevrenizi değil, bir zahmet kalça çevrenizi de ölçün. Bulduğunuz rakamı ‘bel/kalça oranı’ olacak şekilde oranlayın. Eğer bu oran 0.8’in altındaysa işiniz kolay, fazla korkmayın. Ama bu oran büyür ve özellikle 1’in üzerine çıkarsa lütfen ihmal etmeyin ve ‘Bende de insülin direnci gelişmiş olabilir mi?’ diye araştırın.
☢️NE YAPALIM?
İnsülin direnci ve giderek artan DİYABET RİSKİNİ ciddiye almak zorundayız.
⚠️Çünkü insülin direnci sadece diyabete giden bir yolun başlangıcı değildir. Yoldaki duraklarda koroner kalp hastalığından hipertansiyona, bellek sorunlarından bunamaya, romatizmal problemlerden kanserlere kadar değişen pek çok sorun vardır.⚠️
Gelin bu sorunları daha tohum aşamasındayken, yani tohum çimlenmeden, hiç olmazsa çiçek açıp meyve vermeden engelleyelim. Gelin daha az un, şeker, nişasta tüketelim. Gelin şu miskinlik sorununa yeni çözümler üretelim, en azından her gün düzenli olarak yürümek için çareler üretelim, daha az şeker, daha az un, daha az kalori ve daha sağlıklı bir kilo için gayret gösterelim, yoksa işimiz gittikçe zorlaşacak, haberiniz olsun...
➡️İnsülin direnci olan kişiler yağsız et, yeşil yapraklı sebzeler, daha fazla besin lifi alabilecekleri gıdalar, taze meyveler ve bakliyat tüketmelidir
➡️Kan şekeri seviyesinin korunması, şeker seviyesinde dalgalanmalar oluşmaması için, kahvaltıyı atlamadan her gün düzenli 3 ana, 2 yada 3 ara öğün ile yemelidir.
➡️Omega 3 yağ asidi bakımından zengin olan balık, keten tohumu , yumurta gibi besinlerin daha çok tüketilmesi önerilir.
➡️İnsülin düzeyinin korunması için bir diğer önemli unsur, düzenli egzersizdir. Düzenli egzersiz hormon dengesinin korunmasına yardımcı olurken, stresi azaltarak böbrek üstü bezlerinin fazladan hormon üretmesine engel olur.
➡️Uyku düzeninin sağlanması, alkol tüketiminin azaltılması, sigaranın bırakılması, hem insilün direncinin düzenlemesinde, hem de sağlıklı yaşam için oldukça önemli etkenlerdir
☢️SADECE DİYABET DEĞİL
Eğer sorunu insülin direnci safhasındayken kontrol altına almayı beceremezseniz, bu tablo sizin şişmanlamanızı kolaylaştıracak, kilo almanızı hızlandıracak ve kilo vermenizi de imkânsız hale getirecektir. Zamanla tokluk şekerindeki düşmeler yerini tokluk kan şekerinin 200 rakamını zorlamasına ve daha sonra açlık kan şekerinizin de önce 110’ları sonra da 120’li rakamları geçmesine neden olacaktır. Ayrıca açlık şekeriniz 126’nın üzerine çıktığı zaman ‘klinik diyabet’ de başlamış demektir.
➡️Peki kan şekerini düşüren ve insülin direncine iyi gelen yiyecekler hangileridir?
1️⃣Fındık-Ceviz: Protein ve lif oranı yüksektir. Besleyicidir ve yavaş sindirilir. İnsülin duyarlılığını artırır, şeker hastaları için faydalıdır. Düzenli tüketildiğinde şeker hastalarında endotel fonksiyonu geliştirir. Arter astarlarında ve hücrelerindeki hasara iyi gelir. Kan şekerini düzenler.
2️⃣Tam tahıllı kraker: Lif içerir, sindirimi yavaşlatır. Kan şekerinin istikrarlı olmasını sağlar. Kalp sağlığını saldırganlara karşı korur. Tarçınlı olanlar gerçek bir diyabet dostudur. Tarçın, kan şekerini düşürür.
3️⃣Humus: Baklagiller, humus ve tahin de glisemik indeksi düşük olan ve lif içeren diyabet dostu gıdalardır. Fasulyeyi rahatlıkla yiyebilirsiniz.
4️⃣Balsamik sirke ile Avokado karışımı: balsamik sirke ile tatlandırılan avokado kan şekeri düzeyini düzenler. Yüksek lif ve iyi yağ içerir. Sinir fonksiyonlarına da iyi gelen potasyum ve mineral içerir.
5️⃣Elma ve armut: Gerek elma gerekse armut, oldukça sulu, gevrek, taze ve düşük kalorili meyvelerdir. Her zaman sağlıklı ve lezzetli akıllı seçimlerdendir. Elma ve armut lif içeriği yüksek meyvelerdir. Kan şekerine inanılmaz iyi gelirler. Lif sayesinde kan şekeri yükselmeden düşürülür.
6️⃣Yoğurt: Kalsiyum ve D vitamini içerir. İnsülin direncini yönetir. Kronik yüksek kan şekerinde iyi gelir. Kalsiyumun ince bağırsaktan emilimine engel olarak yeni yağ hücrelerine ve şişmanlamaya engel olur.
8.Patlamış mısır: mikrodalgada hazırlanabilir. Az yağla hazırlanırsa kan şekerini düşürür. Tam tahıllı lif ve antioksidan içerir.
📌ERSAĞ GIDA TAKVİYELERİ VE İNSİLÜN DİRENCİ
Not; Unutulmaması gereken unsur, bu gıda takviyelerinin ilaç olmadığı ve herkese aynı gıda takviyelerinin verilmemesi gerektiği. Konuyu araştırırken İnsilün direncinde işinizi kolaylaştıracak ürünlere yer verdim. Dolayısıyla böyle bir sürece girdiyseniz öncelikle doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız. Sonrasında Ersağ gıda takviyeleri kullanacaksanız sponsorunuzla irtibat halinde olup , hangi ilaçları kullandığınızı, kişisel özelliklerinizi paylaşarak takviyeleri kullanmaya başlamalısınız. Çünkü belki sizin kişisel durumunuza göre listeden çıkarılacak olan takviyeler olabilir.
⚙️ İNSİLÜN DİRENCİNDE İLK ÜÇ AY
📎 OMEGA 3 (olmazsa olmaz ve sürekli kullanım şart. hücrelerin yağ dokusu ile kaplanarak korunması, hücre reseptörlerinin insülin ile daha kolay bağ kurabilmesini sağlar. Hücre bir kere insülin ile bağ kurduğu zaman, gıdalardan alınan karbonhidratlardaki glikozu kaslara ulaştırarak daha sonra enerji olarak kullanılmasını kolaylaştırır. Eğer insülin kolayca bu bağı kuramazsa, kortizol seviyesini arttırır ve bu da enflamasyona yol açarak kilo almanıza yol açar.
İnsülin aynı zamanda kas yapımında da rol oynar. Bu yüzden anabolik bir hormondur. Balık yağı kullanarak ve karbonhidrat alımınızı kısıtlayarak, kas yapma sürecinize destek olabilir ve fiziksel performans ve yağ kaybı için gerekli olan kreatin ve karnitin gibi besinlerin kaslarınıza daha iyi nüfuz etmesine yardımcı olabilirsiniz.
Tip 2 diyabeti olan kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmada, günde 1.5 ve 2.5 gr. balık yağı alan kadınların 30 gün sonra vücut yağlarında ve bel çevrelerinde azalma görülmüştür. Şaşırtıcıdır ki, günde 1.5 gr. balık yağı alanlarda bu azalma daha fazla olmuştur ve insülin seviyelerinde iyileşme görülmüştür.)
📎L- KARNİTİNİN (Kilo vermenizi kolaylaştıracak. Özellikle karın içi yağlanması için etkili ancak yanında muhakkak spor, önerim günde en az düzenli 45 dk yürüyüş)
📎 SPİRİLUNA (Metabolizmanızı hızlandırır. Enerji sağlar. Sindirimi kolaylaştırır. Kalsiyum takviyesidir. Tüm bunlar insilün direnci için gerekli faydalar. Kilo vermenizi de kolaylaştıracak)
📎ZEYTİN YAPRAĞI EKSTRAKTI (Kan şekerinizin seviyesini düzenleyecek)
⚙️İNSİLÜN DİRENCİNDE İKİNCİ ÜÇ AY
📎 ENGİNAR (Karaciğeri korur. Karaciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesini sağlar. Karaciğer, böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Sindirimi kolaylaştırır. Kanda ki şeker oranını ayarlar.)
📎REİSHİ MANTARI ( Yüksek kan basıncını düşürür. Yüksek kolesterolü düşürür.️Kan şekerini dengeler.Yüksek tansiyonu düşürür.️Kalp-damar hastalıklarına iyi gelir.Toksinleri vücuttan atmaya yardımcıdır. Stresi azaltır, uyku düzenini iyileştiricidir. Anti,-aging etki göstererek hücreleri yeniler. Kardiyovasküler hastalığı tedavisinde kullanılır. Tüm bunlar insilün direnci için önemli)
📎GİNKGO (METABOLİZMAYI hızlandırır. Enerji verir. DİKKAT, ENERJİ ve performansı arttırmada destektir. HAFIZA GÜÇLENDİRMEDE, baş dönmesini önlemede, ZİHİNSEL KONSANTRASYON arttırmada yardımcıdır.
KAN ŞEKERİNİ dengeler.)
📎ZENCEFİL ZERDEÇAL (Bağırsak çalışmalarını hızlandırarak sindirim sistemini düzenleyen zencefil zerdaçalın kilo vermede ve metabolizmayı hızlandırmada faydası var. Ağız içinde ki sinir reseptörlerini etkileyerek metabolizmayı hızlandırır, iştahı keser, ve tatlı ihtiyacını azaltır. Zerdeçal diyabet probleminin çözülmesinde yardımcıdır)
Sağlıklı Günlere...
Araştıran Hazırlayan Özlem Ayral
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder