İLETİŞİM 0538 971 1155
ÖNERİLEN ÜRÜNLER İLAÇ DEĞİLDİR
🐾HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU (DEHB) VE ERSAĞ 🐾
📌📌ÖN NOT; Araştırma konusunu alıntı yaparken yada kopyalarken konunun sonunda ki ismi soyismi SİLMEYİN!📌📌
Son senelerin en zorlayıcı rahatsızlıklarından biri hiperaktivite bozukluğu için öncelikle bilgi sahibi olmak gerektiğini düşünüyorum..Bu gün tam gün konuya dair okumalar yaptım ve çıkardığım sonuç; oncelikle her hareketli çocuk yada bebek hiperaktif değildir. Bu rahatsızlığa muhakkak doktor tarafından tetkikler yapılıp teşhis konulmalıdır. 2009 yılında yapılan bir araştırmaya göre, hiperaktif çocukların annelerinin sıklıkla depresyon, kas-iskelet ağrıları ve kaygı bozuklukları gibi hastalıkları daha çok geçirdiklerinin saptandığını belirtiyor. Başka bir araştırmada ise annede bulunan depresyon, kaygı ve duygusal problemler ile “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu” (DEHB) arasında ilişki olduğu bulunmuş.
Gebelikte alkol ve sigara kullanımı, doğum sırasındaki sorunlar, çocuğun travma geçirmesi ve kurşun zehirlenmesi bu hastalığın görülme riskini artırabilir.
Kimyasala maruz yaşam, bilgisayar, telefon, tablet diye nitelendirilen teknolojik cihazlar, hem annelerin ( özellikle hamilelik döneminde) hem de beyin yapısı daha tamamlanmadan bebeklerin bu cihazlara maruz bırakılması.
Şimdi okuduğum kaynaklardan bilgileri aktaracağım. Lütfen uzun demeyin dikkatli okuyun. Çok uzun oluyor konular diyenler için şunu belirtmek istiyorum, bu hastalıkları iki üç paragraf ile anlatma kabiliyeti olanlar var ise, bana da yol yöntem ögretsinler. 😊
Bu sorunla alakalı aşağıda her türlü bilgiye ulaşacaksınız ancak bu bilgilere geçmeden önce Ersağ ürünlerinin desteğini nasıl alacaksınız bundan bahsedeyim. Öncelikle lütfen bana sormaktan ziyade Ersağ Danışmanınızdan yardım alın. Metabolik farklılıklar, takip edilmesi gereken süreç olduğu için, bu süreçte Ersağ Danışmanınız tarafından takip etmeli.
‼️DEHB tanısı konduğunda doktor kontrolü çok önemli bu unutulmasın. Belirlediğim gıda TAKVİYELERİNİ doktorunuza da danışabilirsiniz.
➡️1- GİNKGO ( 3 ayda bir 15 gün ara vererek kullanılmalı) 4 yaş sonrası günde yarım kapsül yada iki günde bir tam kapsül. 9 yaş üzeri günde bir kapsül bol su ile alınacak
➡️2- OMEGA 3 ( Sürekli kullanılacak ara verilmeden)
➡️3- KALSİYUM, MAGNEZYUM, ÇİNKO, D VİTAMİNİ Dehb sorununda çinko seviyesinin düşük olduğu bilinmektedir. Magnezyum alımı ile asabiyeti azaltma, dikkat süresini arttırma ve ruhsal karışıklığı azaltma amaçlanmaktadır.
➡️4- Sarı Kantaron (4 yaş sonrası yarım kapsülün yarısı uyumadan bir saat önce, 7 yaş sonrası yarım kapsül, 10 yaş sonrası 1 kapsül bol su ile alınacak. 3 ayda bir 15 gün ara verilecek)
⚠️GIDA TAKVİYELERİ İLAÇ DEĞİLDİR
✳️HİPERAKTİVİTE (DEHB) NEDİR?
DEHB çalışma belleğinde meydana gelmiş bir hasardan dolayı dikkatin devam ettirilmesinde güçlük ve kendini kontrol etme mekanizmasında yetersizlikler yaşamaya sebep olan nörolojik bir hastalıktır.
✳️DEHB BELİRTİLERİ NELERDİR?
➡️Okul işlerinde, işyerinde ya da diğer faaliyetlerde ayrıntılara dikkat etmede başarısız olur veya hata yapar.
➡️Görevler veya oyun faaliyetlerine dikkat etmek sıklıkla zordur.
➡️Genellikle doğrudan seslenildiğinde dinlenmiyor gibi görünür.
➡️Genellikle görev ve etkinlikleri düzenlemede sorun yaşar.
➡️Çoğu zaman zihinsel çaba gerektiren (okul çalışması veya ödev gibi) görevlerden kaçınır, hoşlanmaz veya isteksiz davranır.
➡️Çoğu zaman, okul malzemelerini, kalemleri, kitapları, cüzdanları, anahtarları, gözlükleri, cep telefonlarını kaybederler.
➡️Günlük faaliyetlerde sıklıkla unutkanlık yapar.
➡️Genellikle eğlence faaliyetlerinde oynamaz veya katılmazlar.
⭕DEHB İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
➡️YANLIŞ No.1: DEHB gerçek bir rahatsızlık değildir.
DEHB, Türkiye ve birçok ülkede ilgili tıp, psikoloji ve eğitim kurumları tarafından bir medikal bozukluk olarak kabul edilmiştir. DEHB, sorunlu beyin kimyasının kişinin yönetici işlev becerilerinde zorluklar yaşamasına neden olduğu nörobiyolojik bir bozukluktur. Yapılan araştırmalar, beynin kontrol merkezinden sorumlu bölümün DEHB’li kişilerde uyku sırasındaki beyin işlevleri ile aynı seviyede, düşük fizyolojik aktivite ürettiği yönünde veriler ortaya koymuştur. İşte bu yüzden DEHB’liler günlük hayatlarında karşılaştıkları konularla baş etme konusunda zorlanırlar. DEHB, bir tembellik, inat ya da önemsememe değildir. Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik olarak kendini göstermektedir.
➡️YANLIŞ No.2: DEHB sadece çocuklarda görülür.
Çocukken DEHB teşhisi koyulanların %70’inin semptomları ergenlik dönemine, % 50’sinin ise de yetişkinlik dönemine taşıdığı görülmektedir.Yetişkinler arasında DEHB’li olanların yüzdesi düşük olarak tahmin edilmektedir. Ancak bunun nedeni DEHB’li yetişkinlerin birçoğunda DEHB teşhisi koyulmamış ve kişinin bu semptomlarla yaşamayı öğrenmiş olmasıdır. Farkında olmadıkları ve tedavi görmedikleri için DEHB, yetişkinlerde depresyon, madde bağımlılığı, kariyer sorunları, yasal ve finansal problemler, sorunlu ilişkilere neden olmaktadır.
➡️YANLIŞ No.3: DEHB daha çok erkek çocuklarda görülür.
Kızlar da erkekler de DEHB’li olabilir. Cinsiyetin DEHB ile hiçbir ilgisi yoktur. Maalesef bu yanlış inanış nedeniyle erkek çocuklara daha fazla DEHB teşhisi koyulmaktadır.
➡️YANLIŞ No.4: Kötü anne-babalık DEHB’ye neden olur?
DEHB’li bir çocuk aklından geçeni karşısındakine düşünmeden söylüyor, sınıfta parmak kaldırmadan konuşuyor, toplum içinde uygunsuz tavır sergiliyorsa bu “nasıl davranması gerektiği” ona öğretilmediği için değildir. Sorun aslında beyin kaynaklıdır, veril(e)memiş disiplinden dolayı değil. İnanılanın tam aksine sıkı anne-babalık DEHB belirtilerini daha da kötüleştirir. Zira böyle bir anne-babalıkta kontrol edemediği durumlar için çocuğun cezalandırılması bile söz konusu olabilir.
➡️YANLIŞ No 5: DEHB tedavisi için ilaç kullanan çocuklar, ergenlikte madde bağımlılığına daha yatkındırlar.
Tam tersine! Tedavi edilmeyen DEHB’li bir kişinin madde bağımlılığı sorunu yaşaması daha olasıdır. Uygun tedaviler bu riski azaltır. DEHB tedavisinde kullanılan ilaçların güvenli ve etkili olduğu artık bilinmektedir. Belki DEHB’yi tamamen ortadan kaldırmamaktadırlar ama belirtilerini azaltmakta oldukça etkilidirler.
➡️YANLIŞ No.6: DEHB’li kişiler aptal veya tembeldir. Hiç bir şeyi başaramazlar!
Son dönemde yapılan araştırmalar DEHB’li kişilerin ortalamanın üzerinde bir zekaya sahip olduğunu göstermektedir. Kesinlikle tembel değildirler. Mozart, EmilyDickinson, Benjamin Franklin, Abraham Lincoln, George Bernard Shaw, JustinTimberlake, Albert Eisntein, Salvador Dali gibi ünlülerin DEHB’li oldukları düşünülmektedir. Bill Gates, Sir Richard Branson, Walt Disney gibi birçok başarılı iş adamının da DEHB’li olduğu bilinmektedir.
➡️YANLIŞ No.7: Çok şeker yiyen çocuk DEHB’li olur.
Araştırmalar şekerin DEHB’ye neden olduğunu desteklememektedir. Elbette şeker ya da şekerli gıdalar bir anda enerji verdikleri için birDEHB belirtisi olan hiperaktiviteyi tetikleyebiliyorlar.
➡️YANLIŞNo.8: DEHB başka hiçbir durum ile bağlantılı değildir.
DEHB teşhisi koyulan çocuklarda DEHB’ye eşlik eden aşağıdaki durumlar söz konusu olabilir.
Davranım bozukluğu: DEHB’li çocukların %35’inde rastlanır. Bu çocuklar, çabuk öfkelenir, otoriteye karşı cüretkar olurlar. DEHB’nin 3 türünde de (dikkat eksikliği, hiperaktivite, birleşik) gözlemlenir.
Mizaç bozukluğu: DEHB’li çocukların yaklaşık %18’inde görülür. Daha çok dikkat eksikliği ve birleşik DEHB olan çocuklarda rastlanır.
Anksiyete bozuklukları: DEHB’li çocukların neredeyse %25’inietkilemektedir. Korku, endişe, panik gibi uç noktalarda yaşadıkları duygular nedeniyle hızlı nabız, terleme, ishal, bulantı gibi sorunlar yaşarlar. Eşlik eden bu durum için destek alınması gerekmektedir.
Öğrenme güçlükleri: Öğrenme güçlükleri okuma, matematik gibi belirli becerileri geliştirmede sorunlar yaratabilir. DEHB’nin kendisi bir öğrenme güçlüğü değildir ama öğrenme güçlüğü ile bağlantılıdır. Her ikisi birlikte DEHB’li bir çocuğun akademik başarısını olumsuz etkiler.
➡️YANLIŞ No.9: Gereksiz yere DEHB teşhisi koyuluyor.
Son dönemde DEHB teşhisi koyulan çocukların sayısının artışı doktorların, öğretmenlerin, anne-babaların sıradan enerjik çocuklara bile DEHB teşhisi koyduğu şüphesini yarattı. DEHB teşhislerinin son dönemde artmasının sebeplerinin başında DEHB’nin giderek daha çok bilinmesi ve anlaşılması geliyor. Önceleri farkına varılmayan belirtiler artık dikkate alınıyor. DEHB’nin sadece çocuklukta görülmediği artık biliniyor. Ayrıca doktorlar kız çocuklarının da DEHB olabileceğinin bilincindeler. Elbette bu, DEHB teşhisi koyulan çocukların bir kısmı için, farklı rahatsızlıklarda da olduğu gibi, yanlış teşhis koyulmuş olabileceği gerçeğini değiştirmez. Ama DEHB konusunda bilinçlenmenin teşhis sayısında bir artışı da beraberinde getirdiği de muhakkak.
➡️YANLIŞ No.10: İlaçlar DEHB için tedavi edicidir.
DEHB’nin tedavisi henüz mümkün değil. İlaçlar tedaviden çok zamanla belirtilerin azalmasına yardımcı oluyor. DEHB’liler çoklu tedavi yöntemleri ile birçok DEHB’li belirtileri kontrol altına almaya ve yönetmeye yönelik stratejiler geliştirebiliyor.
➡️YANLIŞ No.11: DEHB’li kişiler bir konuya yoğunlaşmak ya da bir görevi tamamlamak istemezler.
DEHB’liler için bunun istemekle bir ilgisi yoktur. Tamamen yapabilmekle ilgilidir. Yapmak istemedikleri için değil, yapamadıkları için bir projeyi tamamlayamazlar ya da eve dönerken markete uğramak istemedikleri için değil bunu unuttukları için markete uğrayamazlar.
➡️YANLIŞ No.12: DEHB’li kişiler davranışlarının sonuçlarını önemsemezler.
Önemsememek değil, nasıl davranacağını bilememektir asıl sorun. Bir şekilde davranmaları gerektiğinin bilincindedirler ama nasıl davranmaları gerektiğini bir türlü akıllarında tutamazlar.
➡️YANLIŞ No.13: Çok fazla TV seyretmek DEHB’ye neden olur.
TV seyretmek, bilgisayar oyunu oynamak gibi ekran önünde geçirilen süre giderek artıyor. Ekran önünde geçirilen süre hareketsizlik, kötü beslenme ve obeziteyi de beraberinde getiriyor. Bazı araştırmalar TV seyretme ve DEHB arasında bir ilişki olduğunu gösterse de TV seyretmenin tek başına DEHB’ye neden olduğunu destekleyen veriler henüz mevcut değil. Dikkat eksikliği olan çocukların farklı aktiviteler yerine daha uzun süre TV seyretmeye yoğunlaşabildiğini gösteren sonuçlar var. Başka bir değişle TV seyretmenin dikkat eksikliğine neden olmasından çok, dikkat eksikliği TV seyretmeye neden olabiliyor. Ama bu kesinlikle ekran süresi kısıtlanmamalı, serbest olmalı demek değil.
➡️YANLIŞ No.14: DEHB kişinin hayatını olumsuz etkilemez.
Hiç ya da uygun bir şekilde tedavi edilmemiş DEHB belirtileri aile hayatı, eğitim, iş hayatı, sosyal ilişkiler, uyum sağlama gibi konuları ciddi bir şekilde olumsuz yönde etkilemektedir.
⭕NE YAPILABİLİR?⭕
🔺Günlük Program Yapın: Çocuğun günlük programları mümkünse aynı zamanlarda olmalı. Hem beden hem de zihinsel olarak daha kolay uyum sağlaması açısından çalışma ya da ödev saatleri aynı zaman dilimlerinde olmalıdır. Değişiklik varsa önceden bilgi verilmelidir.
🔺Disipline Önem Verin: Disiplin kelimesi toplumumuzda olumsuz olarak algılanabiliyor. Kelimenin anlamı ise; kanunlara ve kurallara uyma, görevini aldığı ve yaptığı işi nizam intizam içinde istenildiği gibi yapma Disiplin Latince; öğretmek, terbiye etmek demek olan “discipulus” kelimesinden gelmiştir. Dikkat eksikliği olan çocukların en önemli ihtiyacı “iç disiplin” geliştirebilmektir. Bu onlar için ilaçtan daha etkilidir. Ebeveynlerin de bu kurallarda mutlaka tutarlı olmaları gerekir. Konulan kural ihlal edildiğinde ya da ebeveyn umursamaz davrandığında çocuk eskisinden daha kötü olacaktır.
🔺Doğrulara Odaklanın: Çocuğun gün içinde sayısız defa sergilediği olumlu davranışlar vardır. Birçok ebeveyn çocuğun tanısından dolayı sürekli olumsuz davranışlarını gözlemler. Bu hem ebeveyni hem de çocuğu umutsuzluğa iter. Bu nedenle sergilediği olumlu davranışları aile mutlaka görmeli ve ifade etmelidir.
🔺Duyguları Ateşleyin: Özellikle çalışma saatleri ve sorumluluklar konusunda olumlu bir duygu ortamı yaratmanız onları motive eder. Zorlandıkları konularda olumlu duygular onlarda yakıt görevi görür.
🔺Öğrenme Stillerini Fark Edin: Çocuğun güçlü öğrenme yollarını bulun ve bu kanalları kullanın.
🔺Çalışma Ortamlarını Düzenleyin: Mümkünse masa başında çalışmasını sağlayın. Ortamda dikkati dağıtan öğeleri, eşyaları kaldırın. Mutlaka müzik dinlemek istiyorsa sözsüz (enstrümantal) klasik müzik dinlemesine izin verin. Müziğin sesi mümkün olduğunca kısık olsun.
🔺Okul Sorgusu Yapmayın: Okulda olup bitenler hakkında sürekli soru sormayın. O anlatmak isterse size anlatacaktır.
🔺Öğretmenle İşbirliği Yapın: Dikkat Eksikliği sorunu yaşayan çocukların öğretmenleriyle olan iletişimleri son derece önemlidir. Hatta tedavinin bir parçasıdır. Aile olarak öğretmenle mutlaka sağlıklı bir iletişim kurun.
🔺Küçük Sınıflar: İmkânlarınız el veriyorsa öğrenci sayısı az olan sınıflarda okumasını sağlayın. Kalabalık sınıflarda bu çocukların derse konsantre olmaları neredeyse imkânsızdır.
🔺Özel Öğretmen Tutun: Çok çabuk sıkılan ve sürekli motivasyona ihtiyaç duyan öğrenciler için özel öğretmen son derece yararlıdır. Dikkat Eksikliği hakkında bilgi sahibi olan ve farklı öğrenme yolları deneyen becerikli bir öğretmen bir günlük dersi bazen bir saatte öğretebilir.
🔺Mola Verin: Dikkat Eksikliği olan çocuklar için en uygun ders süreleri 30–50 dakika olan çalışmalardır. İlk başlarda 20 dakikayla başlayıp zamanla artırabilirsiniz.
🔺Pencereden Uzak Tutun: Dışarıdaki hareketlilik onların her zaman dikkatini çeker ve dağıtır. Mümkünse sırtını pencereye dönmeli ya da perde kullanılmalıdır.
🔺Görsel Öğeleri Kullanın: Öğrenme gerektiren konularda ne kadar görsel materyal kullanırsanız o kadar etkili olacaktır. Önemli konu ya da bilgiler için kullanılan materyaller duvarda sürekli asılı kalabilir.
🔺Parçalara Ayırın: Öğrenme konularını küçük parçalara ayırın. Daha başarılı olduğunu göreceksiniz.
🔺Ödüllendirin: Öğrenme çabasının ödüllendirilmesi bilimsel olarak da kanıtlandığı üzere bilginin kalıcılığını sağlamaktadır.
🔺Uyarıcı İşaretler Kullanın: Dikkatinin dağıldığını düşündüğünüz ya da gördüğünüzde aranızda anlaştığınız bir işaret kullanın. Bu bir dokunma, sözya da işaret olabilir. Dikkatini kontrol ettiğindeyse aynı şekilde bir uyaran ya da işaret vererek pekiştirin.
🔺Zaman Tutun: Genellikle yavaşlık şikâyeti olan bu çocuklar için birçok etkinlikte zaman tutulması çok önemlidir. İdeal zaman aralığında yapılan işler için ödüllendirmeniz ona iyi gelecektir.
Dikkat Eksikliği
➡️DOĞRU YÖNLENDİRİLİRSE
🔺Hayallerini Destekleyin: Hayal kurmayı seven bu çocuklar için zaman ayırın. Resmi severler, hayallerini resimlerle anlatmalarını teşvik edin. İlginç sorularla hayal güçlerine katkı sağlayın. “İnsanların üç parmağı olsaydı kullandığımız araç gereçler nasıl olurdu?” gibi sorular onu düşünmeye sevkedecektir.
İ🔺çsel Dünyaları Zengindir: Kendi sevdikleri, istedikleri konularda mucizeler yaratabilirler. İlgilendikleri alanlarda mutlaka destekleyin.
🔺İşitsel Beceriler: Sese karşı oldukça duyarlıdırlar. Bu özelliklerini olumlu yönde kullanıp iyi bir müzisyen olmaları sağlanabilir.
🔺Spor: Herhangi bir sporu, düzenli olarak yapmaları hem zamanı verimli kullanımlarına hem de disipline olmalarına yardım eder.
🔺Satranç: Bu çocuklar satrancı sever. Küçük yaşta verilecek dersler onların ileride bir satranç ustası olmalarını sağlayabilir.
🔺Dalgınlar Bilim İnsanları: Bilim insanı olmak için çok güçlü bir konsantrasyon yeteneğinizin olması gerekir. Bu çocukların “dalıp gitme” özellikleri doğru yönlendirildiğinde, istediği ve sevdiği alanlarda desteklendiğinde bilim insanı olmaları sizi şaşırtmasın.
🔺Sanatçı Ruhlu Çocuklar: İçsel dünyalarının zengin olması sanat alanında büyük bir avantajdır. Bilinen birçok sanatçı ve bilim insanı dikkat eksikliklerini olumlu yönde kanalize etmiş kişilerdir.
😎Dikkat Eksikliği Olan Bazı Ünlüler😎
✔️Leonardo da Vinci
✔️Mozart
✔️Tom Cruise
✔️Alex de Souza
✔️Fazıl Say
✔️Thomas Edison
⭕DEHB TANISINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
➡️Sabah Egzersizi Yapın
Egzersiz, (özellikle aerobik egzersiz) odağı ve dikkati arttırır. Egzersiz beyinden türetilen büyüme faktörünü uyarır. Beyni genç ve sağlıklı tutar. Egzersiz, aynı zamanda, yeni sinir bağlantılarının oluşmasına yardımcı olan nörojenezi uyarır.
Güne yarım saat yoğun bir egzersizle başlamak, günün geri kalanında odaklanmayı ve dikkati artıracaktır. Zamanlama burada önemlidir. Akşam egzersizi yararlı olmasına rağmen, sabah egzersizi DEHB için fiziksel ve zihinsel gerginlikleri boşa çıkarır.
➡️Şekeri Kesin
Kola, şeker, kurabiye, dondurma gibi şekerli içecekler ve glisemik indeksi artıran tüm gıdalar kan şekeri düzeylerinde dalgalanmaya neden olacaktır. Kan şekerindeki hızlı yükselme, pankreasın insülin salınımını tetikleyecektir. İnsülin, fazla şekeri karaciğere geri gönderir. Bu, kan şekerinde hızlı düşüşe neden olacaktır. Bu hızlı kan şekeri salınımı dikkat eksikliğine neden olabilir.
Yüksek şeker içeren yiyeceklerden kaçının; hepsi kan şekerini çok hızlı yükselten yiyeceklerdir. Beyaz ekmek, makarna, pizza ve çoğu fast food bu kategoriye girer.
➡️Uykunuzu Alın
Beyin için uyku gençleştiricidir. Yetişkinlerin ortalama olarak ortalama 8 saat uykuya ihtiyacı vardır. Çocuklar ve ergenler, büyüyen beyinleri için 10 saatlik uykuya ihtiyaç duyarlar. Dikkat eksikliği olan insanlar için aşırı aktiviteden sonra beynini dinlendirmek için daha uzun bir uyku saati gerektirebilirler.
Ayrıca uykudan bir saat kadar önce ekrandan uzak durun. Telefonunuzu ve tüm elektronik aygıtlarınızı kapatın ve yatak odasından uzaklaştırın. Güzel bir uyku için oda sessiz, soğuk ve karanlık olmalıdır. Bu şekilde dikkat dağınıklığına çözüm bulabilirsiniz.
➡️Kontrol Listesi Hazırlayın
Artık akıllı telefonlarla yapılacaklar listesi hazırlamak her zamankinden daha kolay. O gün, o hafta gündüzleri olan her şeyi listeleyin. Randevuları takviminizde saklayın. Google takvim’i deneyin, tüm cihazlarla senkronize edin, sizin için neyin işe yaradığını keşfedin. Bütün görevi listeledikten sonra her gün küçük hedefler yapın. Görevleri tamamladıktan sonra daha iyi hissedeceksiniz.
➡️Sentetik Yiyeceklerden Kaçının
Yediğimiz ve büyük marketlerden satın aldığınız yiyecekler genellikle suni renkler, tatlandırıcılar ve koruyucular ile doludur. Ayrıca antibiyotikler, büyüme hormonu ve diğer kimyasalları içerirler.
Laboratuarlarda üretilen kimyasallar vardır. Vücutta birikmesi vücutta sağlık sorunları yaratır. Bu nedenle organik ve doğal beslenmeye dikkat etmelisiniz.
➡️Beyine Faydalı Besinler Yiyin
Beyinler ve sinirler için iyi gelecek bazı gıdalar vardır. Bunlar beynin yapısal bileşeni olan belirli bileşikleri içerir. Böylece dikkat dağınıklığı tedavisi için kullanılabilir. Örneğin kolin. Yumurta sarısı, tam yağlı süt ve kırmızı et, fıstıkta bulunur. Kolinin olmaması bellek problemlerine neden olduğu düşünülmektedir.
Diğeri Omega 3 yağ asitleri. Bunlar vahşi balıklarda özellikle somon, uskumru ve sardalyada bolca bulunmaktadır. Sinir tabakaları, melanin kılıfı adı verilen yağlı bir tabaka ile kaplıdır.
Diğer beyin gıdaları, hayvanlardan alınmış organ et, tereyağı ve peynir. Bitki bazlı beyin gıdaları keten tohumu, chia tohumları, avokado, hindistancevizi, ceviz, kajuya ve ceviz olabilir.
➡️Doğaya Çıkın
İnsanlar zamanının çoğunu ev, ,araba, veya ofis ile sınırlandırıyor. Araştırmalar göstermiştir ki, dışarıda vakit geçiren çocukların davranış ve dikkat sorunları daha azdır. Aynı durum yetişkinler için de geçerlidir. Doğada harcanan zaman, stresin azaltılması ve bağışıklığın geliştirilmesi için iyi
✳️DOĞRU BESLENME PLANI:✳️
DEHB gelişmesinde beslenme planının yeri de çok önemlidir. Beyin fonksiyonlarını arttıracak ve kişiye enerji verecek şekilde beslenirken aynı zamanda sağlıklı kalmayı öngören beslenme planlarının uygulanması DEHB sorunu olan kişinin iyileşme sürecini hızlandırır.
✔️– Protein açısından zengin gıdaların tüketilmesi gerekir. Bu şekilde gerekli olan dopaminin üretimini artırmaya yardımcı olunur. Protein açısından zengin bazı besinler şu şekilde sıralanabilir:
* Yumurta
* Balık
* Fasulye
* Fındık
* Soya
* Süt ürünleri
✔️– Yüksek lif ve düşük şekerli gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Bu açıdan tüketilebilecek başlıca gıdalar şu şekilde sıralanabilir:
*Kepekli tahıllar gibi kompleks karbonhidratlı yiyecekler.
* Elma
* Portakal
* Kayısı
* Muz
* Böğürtlen
* Kiraz
* Greyfurt
* Şeftali
* Ananas
* Armut
* Erik
* Çilek
* Mandalina
* Brokoli
* Havuç
* Mısır
* Bezelye
* Domates
* Kabak
* Patates
✔️– Baklagiller de oldukça etkili olacaktır:
* Sarı ya da yeşil mercimek
* Fasulye
* Nohut
– Sebzeler:
* Brokoli
* Brüksel lahanası
* Havuç
✔️– Magnezyum açısından zengin besinler:
* Ispanak
* Pazı
* Kabak çekirdeği
* Ayçekirdeği
* Kaju fıstığı
* Soya fasulyesi
* Siyah fasulye
Magnezyum alımı ile asabiyeti azaltma, dikkat süresini arttırma ve ruhsal karışıklığı azaltma amaçlanmaktadır.
✔️– Asabiyet ile mücadele etmek için gerekli olan B6 vitaminini içeren gıdalar:
* Avokado
* Muz
* Ispanak
* Ayçiçeği tohumu
* Fındık
* Erik
✔️– DEHB sorununda çinko seviyesinin düşük olduğu bilinmektedir. Bu yüzden çinko bakımından zengin gıdalar beslenme planına dahil edilmelidir:
* İstiridye
* Karaciğer
* Peynir
* Susam
* Fıstık
* Kabak
✔️– Bazı yapay gıdaların asla tüketilmemesi gerekmektedir:
* Yapay renklendiriciler
* Yapay tatlandırıcılar
* Koruyucu diyet gıdaları
Bu gıdalar, hiperaktif davranış ve öğrenme sorununa neden olabilir ve bu sorunların şiddetini arttırabilir.
Not: Herhangi bir besin takviyesi kullanmadan önce mutlaka hastanın doktoruna danışmak gerekir.
✔️4 – Papatya:
Papatya, DEHB sorununun tedavisi için otlar arasında en yaygın olarak kullanılanlardan biri olarak bilinir. Yatıştırıcı ve sakinleştirici özellikleri dikkat seviyesini arttırmaya ve ruh dengesini korumaya yardımcı olur. Bu sayede hiperaktivite de azaltılmış olur.
– 1 çay kaşığı kurutulmuş papatya çiçeği, 1 bardak sıcak su eklenir.
– Karışım 5 dakika kadar demlenir.
– İçerisine 1 çay kaşığı bal eklenir ve gece uyumadan önce içilir.
Not: Günde 1 fincandan fazla içilmemeli
✔️Melisa Otu Bitkisi Kürü
Kaynamakta olan 1 su bardağı klorsuz suya 1 tutam (yaklaşık tatlı kaşığı) melisa otu bitkisi atın.
8 dakika boyunca kısık ateşte kaynatmalısınız.
8. dakikadan sonra ocaktan indirip süzün ve ılımasını bekleyin.
Her gün akşam yemeğinden 2 saat sonra 1 su bardağı için.
İlaveten şeker vs eklemeyin.
✔️Havuç Suyu Kürü
Dikkat dağınıklığı tedavisi için bir başka şifalı kür ise havuç suyu. Her gün 1 çay bardağı taze sıkılmış havuç suyu içmek, dikkat eksikliği bitkisel tedavisi için yardımcı olacaktır.
📝Araştıran, Hazırlayan Özlem Ayral
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder