İLETİŞİM 0538 971 1155
GASTRİT VE ERSAĞ
📌📌ÖN NOT; Araştırma konusunu alıntı yaparken, kopyalarken konunun sonunda ki ismi soyismi SİLMEYİN!📌📌
➡️Unutulmaması gereken konu, metabolik farklılıklardan dolayı herkese aynı şey önerilmez. Kişinin geçmiş hastalık analizi, kan tahlili sonuçları, tansiyon, şeker seviyesi ve daha bir çok durum değerlendirilip danışman danışanına öyle tavsiyelerde bulunmalı ve takip de olmalıdır.
Konuyu lütfen sonuna kadar okuyun. Ersağ gıda TAKVİYELERİNİ araştırma sonucuna göre uygun buldum. O nedenle konuyu okumanız önemli.. (GIDA TAKVİYELERİ İLAÇ DEĞİLDİR)
⭕GASTRİT NEDİR?⭕
Tükettiğimiz besinler stresli iş yaşantısı gastrite zemin hazırlıyor. Yetişkin insanlarda çok sık rastlanan Gastrit, özellikle “Helikobakter Pilori” denilen bir bakterinin yol açtığı mutlaka tedavi edilmesi gereken sıkıntılı bir hastalıktır. Mide, yemek borusu ve oniki parmak bağırsağı hastalıkları endoskopi ve kolonoskopi ile kesin teşhis edilir.
Bu hastalığa sebep olan bakteri, mideyi koruyan asit dengesinin bozulmasına sebep olarak gastriti tetikler. Tüm dünyada gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere en yüksek enfeksiyon oranına sahip hastalık yapan bakteridir. Bu bakterinin çocukluk dönemlerinde vücuda alındığı ve vücutta yıllarca barındığı düşünülmektedir. Düzensiz beslenme, uzun süreli aspirin kullanımı, sigara ve alkol tüketiminin yanı sıra çağımızın en büyük kabusu olan stres, gastrite yol açan diğer önemli faktörler arasındadır. Gastrit, kısaca “mide zarının iltihaplanması” olarak tanımlanır.
Mide, yutulan gıdaların geçici bir süre depolanarak küçük parçalara ayrıştırılıp sindirildiği j harfi şeklinde ve keseye benzer bir organımızdır. Alınan gıdalar kimus adı verilen ayran veya sulu boza kıvamında bir sıvı haline dönüştükten sonra porsiyonlar halinde ince barsağa geçirilir. Midenin iç yüzü mukoza olarak adlandırılan ve kabaca 3 ayrı katman oluşturan hücre dizilerinden meydana gelmiş bir tabaka ile kaplanmıştır. Mide mukozasında değişik hücre çeşitleri bulunur. Bu hücreler hidroklorik asit, sindirim enzimleri (pepsin) ve değişik hormonlar salgılarlar.
✔️GASTRİT VE ERSAĞ✔️
📍Zeytin Yaprağı Ekstratı (Sürekli kullanım. Sadece 3 ayda bir 15 gün ara verilmeli)
📍 Sıvı Propolis (Sürekli kullanım)
📍 Sarı Kantaron (İlk 3 Ay)
📍 Zencefil Zerdeçal (İlk 3 Ay)
Hastalığın seyrine göre;
📍 Spriluna (İkinci 3 Ay)
📍 Moringa (Üçüncü 3 Ay)
📍 Hindistan Cevizi Yağı (Günde 2 defa birer çay kaşığı)
⭕GASTRİT NEDENLERİ…⭕
🔹-Sağlıksız Beslenme
🔹-Kötü Alışkanlıklar (Sigara, Alkol)
🔹-Bakteriler, Virüsler
🔹-İlaçlar (Ağrı Kesiciler, Aspirin)
🔹-Hastalıklar (Böbrek Yetmezliği, Karaciğer Hastalıkları, Solunum Rahatsızlıkları vb.)
🔹-Yaş Faktörü (İlerleyen Yaşlarda Daha Sık Görülür=
🔹-Stres
⭕GASTRİT BELİRTİLERİ NELERDİR?⭕
Gastritin belirtileri ▪️akut yahut ▪️kronik olmasına göre farklılıklar gösterebilmektedir.
✔️Akut gastritin belirtileri; karnın üst kısmında ağrı, gaz, geğirme, yanma, ekşime, bulantı ve kusma gibi bulgular görülür.
✔️Kronik gastritin belirtilerinde ise; ağrı daha az belirgin olup yemek sonrasında şişkinlik ve dolgunluk hissi, erken doyma, bulantı hissi, geğirme, iştahsızlık ve ağızda kötü tat gibi dispeptik yakınmalar daha sık görülür.
*Hazımsızlık, gaz oluşması
*Kusma
*Mide bölgesinde basınç duygusu
*Ağızda rahatsızlık verici bir tat
*Belirli gıda maddelerine karşı isteksizlik ve tiksinti
*Geğirme / midede ekşime
*Şişkinlik
*Üst karın bölgesinde ağrı (ağrının sırta doğru yayılması)
*Bulantı
*İştahsızlık
⭕GASTRİT TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?⭕
-Tedavi edilmemiş gastrit, mide ülserine ve mide kanamasına yol açabilmektedir. Kronik gastritin bazı formları ise nadiren de olsa, mide kanseri riskini artırabilmektedir. Özellikle eğer mide çeperlerinde kapsamlı şekilde incelme gelişmiş ve mide çeperi hücrelerinde değişiklik yaşanmış ise, mide kanseri riski de yüksek olacaktır. .
⭕GASTRİT NASIL TEŞHİS EDİLİR? GASTRİT TANISI NASIL KONULUR?⭕
Genel itibariyle gastrit; hastalar arasında yaygın veya benzer belirtilerle karakterizedir. Bununla birlikte, gastrit kişiden kişiye değişebilir. Durumun ciddiyetine bağlı olarak, bir gastroskopi gerekli olabilir.
✳️*Nefes Testi
✳️*Kan Testi
✳️*Üst Mide-Bağırsak Endoskopisi
✳️*Dışkı Testi
✳️*Üst Mide-Bağırsak Röntgeni
⭕GASTRİT TEDAVİSİ NASILDIR?⭕
➡️->Gastrit tedavisi iltihabın durumuna ve nedenine bağlı olarak kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Akut gastritte ilaç tedavisi ve diyet ile tamamen iyileşme sağlanırken kronik gastritte antibiyotik tedavisinden yararlanılmaktadır.
➡️->Tıbbi tedavilerin yanında hastanın, sigaradan uzak durması, özellikle mideyi tahriş edebilecek baharatlı besinlerden uzak durması, kafein içerikli içecekleriz az tüketilmesi de gereklidir.
➡️->Gastrit tedavisinde hastanın diyet uygulayarak tükettiği gıdaları dikkatli seçmesi oldukça önemlidir. Aksi halde beslenme şeklinin değiştirilmemesi iltihabın artmasına ve tedavinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olacaktır.
➡️->Ancak gastrite sebep olan etken her ne olursa olsun sigara, alkol, kafein, gazlı, asitli içecekler tüketimi bırakılmalıdır. Bununla birlikte baharatlı, tuzlu, yağlı besinler, turşu ve salamura gıdaların da tüketilmemesi gerekiyor.
➡️->İçeriğinde bol miktarda A,C,K vitaminleri, folatdemir ve kalsiyum barındıran bu besinlerin tüketimi midenin kısa sürede kendini tedavi etmesini destekleyecektir.
⭕GASTRİT VE DOĞAL ÇÖZÜM YOLLARI ⭕
🚩1)Nane: Nane anti inflamatuar, antibakteriyel ve antispazmodik özelliklerinden dolayı gastrit tedavisinde kullanılan diğer önemli bitkidir. Nanenin yatıştırıcı özellikleri mide zarı iltihabının azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca bulantı, hazımsızlık ve mide ekşimesinin azalmasını sağlar.
🚩2)Zencefil; iltihap azaltıcı (antienflamatuar) ve bakteri karşıtı (antibakteriyel) özellikleri sayesinde gastrite iyi gelir. İltihaplanmayı ve enfeksiyonu azaltabilir. Aynı zamanda mide ağrısı, gaz, hazımsızlık, mide bulantısı ve şişkinlik gibi belirtileri de giderebilir.
🚩3)Yoğurt; birçok yönden sağlıklı bir seçimdir ve özellikle gastrit için faydalıdır. İçeriğinde bulunan probiyotikler saysesinde yoğurt, gastrite neden olan H.pylori bakterisine karşı mide astarını korumaktadır. Ayrıca yoğurt, enfeksiyonun çabucak defedilmesini sağlayarak vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
🚩4)Meyan Kökü: Doğal gastrit tedavisinde kullanılan en popüler yiyeceklerden biri, meyan köküdür. İltihap giderici ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Mide iltihaplanması ve ekşimesine iyi gelir. Aynı zamanda hazımsızlık, mide yanması ve buna benzer gastrit semptomlarını kontrol altına almanızı sağlar. Meyan kökünün bir diğer faydası ise; mide iç astarını koruması ve gastrit ülser riskini azaltmasıdır.
🚩5)Yeşil Çay : Normal beslenme düzeninde sürekli olarak yeşil çay tüketen birinin tıbbi olarak gastrit hastalığına yakalanma ihtimali, içmeyen bir bireye göre çok daha düşük olmaktadır. Bununla birlikte yeşil çay mideyi korurken bir yandan da sindirim sistemi sağlığına fayda sağlamaktadır. Gastritten kaynaklı olan mide yanması ve ekşime gibi sorunların da önüne geçebilmektedir. Yeşil çay aynı zamanda reflü hastalığına yakalanma ihtimalinin de önüne geçebilmektedir.
⭕GASTRİTE NE İYİ GELİR?⭕
✳️1)Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler: Gastriti veya mide ülseri olan hastalar koyu yeşil ve yapraklı sebze tüketimini arttırmalıdır. Bu tür sebzeler A,C,K vitaminleri ile folat, demir ve kalsiyum yönünden zengindir. Bu vitaminler ve mineraller midenin kendi kendini tedavi sürecine destek olur.
✳️2)Papaya: Bu nefis tropikal meyve, yanma ve mide ekşimesine iyi gelir. Bunu önlemek için her gün 2 veya 3 dilim papaya tüketin. Yağ miktarı az olan yoğurda 1 porsiyon papaya ilave edin. Mide rahatsızlıklarından kurtulacaksınız.
✳️3)Çilek: Çileğin içerdiği antioksidan özelliği ve fenolik bileşiklerin yüksekliği gastriti iyileşmeye yardımcı olabilir. Çilek ayrıca mide astarı inflamasyonu başlamasını önlemeye yardımcı olabilir.
✳️4)Kolay Sindirilen Gıdalar: Midenizi ve sindirim sisteminizi zorlamayacak gıdalar özellikle gastrit belirtilerinin arttığı zamanlarda kullanılabilir. Bu gibi dönemlerde az yağlı çorbalar, makarna, haşlanmış pirinç, patates püresi, yulaf ezmesi, pişmiş sebze, omlet, düşük yağlı süt tüketerek midenizi ve sindirim sisteminizi rahatlatabilirsiniz.
⚠️GASTRİT HASTALARININ DİKKAT ETMESİ VE UZAK DURMASI GEREKENLER NELERDİR?⚠️
💠*Meyve ve sebzeler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir.
💠*Bol dinlenme ve uykunun sağlanması gerekmektedir.
💠*Alkol ve sigara kesinlikle kullanılmamalıdır.
💠*Pişmemiş yiyeceklerden uzak durmak mide rahatlatacaktır.
💠*Asit içerikli meyve sularından tüketmemek gerekmektedir.
💠*Günde 2-3 defa en az 2 bardak su içmek gerekmektedir.
💠*Ağrıları azaltmak için sıcak su kompleksleri uygulanmalıdır.
🔴GASTRİT TEDAVİSİ İÇİN İBRAHİM SARAÇOĞLU’DAN KARNABAHAR KÜRÜ…🔴
✔️-Karnabahar yaprakları ayıklanır ve 200 gramı yıkanarak 2 su bardağı kaynayan suya atılır.
✔️-15 dakika kısık ateşte kaynadıktan sonra 1 saat demlenmesi beklenir.
✔️-Demlenen karnabahar suyu içilir ve karnabaharlar tüketilir.
✔️-Karnabaharın gaz yaptığı kişiler bu kürü uygulamamalıdır.
🔴GASTRİT TEDAVİSİ İÇİN İBRAHİM SARAÇOĞLU’DAN CENNET HURMASI KÜRÜ…🔴
✔️-Mide iltihaplanması nedeni ile büyük sorun yaşayan kişiler, mikrop öldürücü etkisi olan cennet hurması kürünü uygulayabilirler.
✔️-Cennet hurmasının dış kabukları soyulur ve çiğ olarak tüketilir.
✔️-Üzerine kireçsiz ve ılık bir bardak su içilir.
✔️-Bu kür her sabah aç karına uygulanmalıdır.
⏩VE SON NOTLAR;
Kronik gastrit sorunu yaşayanlar için ✔️taze meyve tüketimi oldukça önemlidir. Meyveler arasında en çok önerilenler ✔️papaya ve ananastır. ✔️Zencefil, hindistan cevizi suyu, meyan kökü çayı da faydalı olabilir.
✔️Vücudunuzun sıvı ihtiyacını karşılamak için günde mutlaka sekiz bardak su tüketmeye çalışmanız da oldukça önemlidir.
✔️Güne sağlıklı ve besleyici bir kahvaltıyla başlamak için yulaf ezmesi, bal, yoğurt, muz dilimleri, ananas dilimleri ve kurutulmuş papaya tohumlarını kullanarak bir karışım yapabilirsiniz.
✔️İsterseniz diğer kabuklu yemişleri veya tohumları da tüketebilirsiniz. Bu besinler, kronik gastrit sorunu ile mücadele etme ve mide ülserlerini önleme konusunda faydalıdırlar.
✔️Elektrikli meyve sıkacağınız varsa her gün bir bardak maydanoz suyu içmenizi de öneririz. Tat vermek için içine bir miktar tuz ve karabiber de atabilirsiniz.
✔️Bir diğer çözüm sabahları sütünüze bir çorba kaşığı ılık zeytinyağı katmanız. Biliyoruz, sütün tadı biraz bozulacak. Ama zeytinyağı ilave etmek, gastritin sinir bozucu belirtilerini gidermek için birebirdir!
✔️Kronik gastriti kontrol altında tutabilmeniz için bir diğer önerimiz de bir tavada yarım çorba kaşığı yeşil kakule tohumu, rezene ve tarçını otuz saniye kızartmanız.
⚠️Gastritin bazı belirtilerini sık sık yaşıyorsanız aşağıdaki gıdalardan uzak durmalısınız:
✔️Asitli meyve suları
✔️Fazla baharatlı yemekler
✔️Çok acı yemekler
✔️Gazlı içecekler
✔️Alkol, özellikle de sert alkoller.
✔️Kahve
✔️Tam yağlı süt ürünleri
✔️Fazla sıcak veya fazla soğuk yemekler
✔️Çikolata (Üzgünüz!)
📝Araştıran, Hazırlayan Özlem Ayral
çoklu ürün satmak için güzel hastalık hedeflenmiş. ticari kaygıların rol aldığı görülüyor. bu tür paylaşımları uygun bulmuyoruz.
YanıtlaSil