GIDA TAKVİYELERİ İLAÇ DEĞİLDİR
İLETİŞİM 0538 971 1155
SARA (EPİLEPSİ) HASTALIĞI VE ERSAĞ♦
📌📌ÖN NOT; Araştırma konusu alıntı yaparken yada kopyalarken, konunun sonunda ki araştıran, hazırlayan İSMİ SOY İSMİ SİLMEYİN!📌📌
⭕GİRİŞ; Gıda takviyeleri İLAÇ DEĞİLDİR. Bitkisel diye düşünülerek gelişigüzel önerilmemelidir. Yanlış ve hatalı uygulamalarda ilaçlardan bile tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bunun için danışan tüm teşhis ve tetkiklerini, kullandığı ilaçları DANIŞMANI ile paylaşmalı, danışan da ona göre tavsiyeler de bulunmalı, ve süreci muhakkak kontrol etmelidir. Kopyala yapıştır takviye önermeyin. Metabolik farklılıklar, kullanılan ilaçlar farklılıklar orta çıkarabilir. Ya sonuç alamazsınız yada istenmeyen durumlar ortaya çıkar. Hazırladığım KONUYU DİKKATLİ OKUYUN. Ancak lütfen herkese ezberleyip aynı şeyleri önermeyin. Çünkü herkesin vücudunun çalışma düzeni farklı. ERSAĞ UYESİ OLAN ARKADAŞLAR KONUYA DAİR SORULARINIZI BAĞLI OLDUĞUNUZ ERSAĞ DANIŞMANINIZA SORABİLİRSİNİZ. ERSAĞ ÜYESİ OLMAYAN İSİMLER SORULARINI MESAJ ATARAK SORABİLİRLER.🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
Vücudumuzu yöneten merkez beyindir. Bütün aktiviteleri beynimiz sayesinde yaparız. Dolayısıyla beyindeki hücreler arasında elektriksel bir bağlantı vardır. Merkezi sinir sistemi hücrelerinin beklenmedik, aniden elektriksel boşalması sonucu epilepsi ortaya çıkar. Bir kaç dakika sürer ve sonra geçer. Bu durum bir defadan fazla meydana gelirse buna epilepsi hastalığı denir. Halk arasında "sara" hastalığı olarak bilinir. Nöbetler şeklinde görülür.
Beyinden kaynaklanan bir çeşit elektrik kaçağı ya da kısa devre sonucu, bedende ortaya çıkan istemsiz hareket, duyumlar veya bilinç kaybıyla seyreden bir hastalıktır.
🔵ERSAĞ GIDA TAKVİYELERİNDEN NE ÖNEREBİLİRSİNİZ VE NEDENLERİ
♦1.HİNDİSTAN CEVİZ YAĞI (SÜREKLİ)
Hindistan cevizi yağı epilepsi tedavisinde oldukça etkilidir. Hindistan cevizi yağında bulunan yağ asitleri beyin hücreleri üzerinde terapötik etkilere sahiptir. Ayrıca beyin hücreleri için enerji kaynağı olan bu asitler epilepsi belirtilerini azaltmaya da yardımcıdır.
hindistancevizi yağı bedenin yapısal durumu göz önünde bulundurulduğunda hidrasyon sağlamakta birerbirdir.
Günde 3 kez 1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı için. Bu miktarı yavaş yavaş birkaç gün içerisinde yemek kaşığı şeklinde artırabilirsiniz.
Ayrıca salata soslarına ve pişirdiğiniz yemeklere de hindistan cevizi yağı ekleyin.
Düşük kalsiyum ve magnezyum gibi nedenler de nöbetleri tetikleyebilir.
♦2-ARI SÜTÜ, POLEN ( İLK ÜÇ AY)
Düzenli kullanıcıların tanıklıklarında, düzenli arı sütü ve polen kullanımında nöbetlerin hafifleştiği ve nöbet aralarının açıldığı hatta aylarca nöbet görmeme durumlarına ulaşıldığı çeşitli kaynaklarda ve tanıklıklarda ifade edilmiştir.
Arı Sütü içerisinde yer alan L-Glutamine maddesi beyinde glutamik asit'e dönüşerek bu tür faydalara zemin hazırliyor. Ayrıca yine Arı Sütü içinde yer alan L-Tyrosine maddesinin L-Glutamine'den daha uzun bir fayda listesi olduğu belirtiliyor. Bu madde, adrenalin, tiroid gibi hormonların dengeli bir fonksiyon içerisinde salgılanmasına yol açıyor ve faydaları arasında kaliteli uyku ve dinginlik de bulunuyor. Arı Sütü içinde bulunan diğer bir madde olan L-5HTP ise depresyona, agresif-hiperaktiviteye, aşırı korku ve kaygı hallerine-anksiyete bozukluğu-Mania- gibi rahatsızlıklara iyi geliyor. Ayrıca bazı hormonların salgılanmasını getirerek dengeleyici rol oynuyor.
♦3-REİSHİ MANTARI (İLK ÜÇ AY)
Ruhu dinlendirdiği, sakinleştirdiği için tonikum ve sedativum olarak kullanılmıştır. Germenyum elementi Epilepsiye iyi gelir. Her türlü beyinsel hastalıkların (Alzheimer-Parkinson-Epilepsi) gelişimini engeller. Beden, Ruh ve Beyin sağlığını olumlu etkiler.Ginseng'den 4 ile 6 kat daha fazla organik germanyuma, portakaldan 7 kat fazla C vitaminine, brokoliden 15 kat fazla magnezyuma, ıspanaktan 3 kat fazla demire, 1 somon balığından 8 kat fazla omega 3 yağ asidine, 1 bardak sütten 6 kat fazla kalsiyuma sahiptir.
♦4- B VİTAMİNİ KOMPLEKSİ (İLK ÜÇ AY - Ara verip değerler kontrol edilip 15 gün ara verip yeniden başlanmalı)
Epilepsi nedeniyle B1 vitamin eksikliği oluşabilir. Bunun için B1 vitamini yüksek gıdalar tüketerek doktorunuza danıştıktan sonra ek takviyeler alabilirsiniz.
Epilepsi tedavisine yardımcı olabilecek diğer vitaminler ise B12, B6 ve D vitaminidir.
♦5-KALSİYUM, MAGNEZYUM, ÇİNKO, D VİTAMİNİ (İLK ÜÇ AY - Ara verip değerler kontrol edilip 15 gün ara verip yeniden başlanmalı)
Yapılan araştırmalara göre, vücutta oluşan magnezyum eksikliği epileptik nöbetler yaşanmasını çok daha kolay hale getirmektedir. Kişiyi epilepsiye karşı tetikleyebileceği ortaya konmuştur.
Yapılan araştırmalara göre, vücutta oluşan magnezyum eksikliği epileptik nöbetler yaşanmasını çok daha kolay hale getirmektedir. Kişiyi epilepsiye karşı tetikleyebileceği ortaya konmuştur.
Magnezyum saralı hastalara ilaç niteliği taşımaktadır.Magnezyumla birlikte beyinsel elektirik uyarılmaları düzene girer.
D Vitamini eksikliği Epilepsi hastalarında sık karşılaşılan bir durumdur.
NOT; EPİLEPSİ İLAÇLARIYLA BİRLİKTE AYNI ÖĞÜNDE ALINMAMALI
♦6-OMEGA3 (SÜREKLİ)
ABD'deki California Üniversite'nin Nöroloji Bölümü'nden bilim adamlarının araştırması omega 3'ün, ilacın etkili olmadığı hastaların nöbet sıklığını yüzde 30 azaltabileceğini gösterdi.
♦7-C VİTAMİNİ KOMPLEKSİ (DÜZENLİ KULLANILACAK ANCAK 3 AYDA BİR 1 AY ARA VERİLEREK)
C vitamini açısından oldukça zengindir. Beyin ve sinir sağlığını koruyucu özelliği ile epilepsi hastalarına faydası dokunur. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir.
♦8-KEDİ PENÇESİ ( İLK ÜÇ AY)
Sinirleri telkin eder. Nevrasteni ve isteride faydalıdır. Ateş düşürür, spazm çözer. Sinirsel baş ağrılarını, sinirsel çarpıntıları teskin eder. Tıbbi kediotunun kökünden elde edilen kediotu esansı isteri, kore ve epilepside kullanılır.
♦9-SARI KANTARON ( İKİNCİ ÜÇ AY VE SONRASI YENİDEN KEDİ PENÇESİ)
Sakinleştirici özelliği ile kolay ve rahat uykuya dalmayı sağlar. Stres, depresif ruh haline iyi gelir.
♦10-ZENCEFİL&ZERDEÇAL ( JOKER- İSTENDİĞİ AN 3 AY DÜZENLİ KULLANILABİLİR)
Zencefil: Zihni ve bedeni yorgunlukta, bedeni ve zihni gücü artırır. Unutkanlığı giderir, vücudu terletir, idrarı söktürür, dimağa kuvvet verir, ağrı ve sızıları giderir, kan dolaşımını düzene sokar.
Zencefilin beyne faydaları var. Beyin hastalıklarını yavaşlatabildiği... Bilim adamları zencefilin etkisini beyinde serotonin, dopamin ve asetilkolin gibi beyin çalıştıran bazı hormonları arttırıyor. Zencefil Antioksidan olması sayesinde de beyne genel bir koruma sağlar
Zerdeçal beyinde amiloid plaklarının oluşumunu engellerken iltihap önleyici özelliği ile beyin hasarını azaltabilir. Sayısız araştırmaya göre zerdeçal, sahip olduğu koruyucu özellikleri sayesinde depresyon, tardif diskinezi, epilepsi, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif bozukluklar dahil olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.
🔵SARA HASTALIĞININ NEDENLERİ
Genelde epilepsinin nedeni bulunamaz fakat sıklıkla çocukluk çağında ortaya çıkan bu hastalıkta bazı etmenlerin hastalığa neden olduğu bilinmektedir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
♦Doğuştan gelen faktörler: Doğum sırasında beynin oksijensiz kalması ya da zedelenmesi, genlerin bulunduğu kromozomlarda meydana gelen hastalıklar, enzim eksikliği,
♦Beyin zarlarında iltihap oluşması, menenjit, beyinde meydana gelen tümörler,
♦Gebelikte ortaya çıkan, bebeğin gelişmesini önleyen bazı hastalıklar, annenin sigara, alkol, madde kullanması,
♦Trafik kazası sonucu beyin zedelenmesi, travma geçirme,
♦Ateşli havale geçirme, epilepsinin nedenleri arasında yer almaktadır.
🔵EPİLEPSİ NÖBETİ
Epilepsi nöbetlerinin farklı şekilleri mevcuttur. Şuur kaybı ile beraber görülen nöbette, kişi yaptıklarının farkında değildir. Zaten nöbetten sonra da ne yaptığını bilemez. Elleri, kolları anlamsız şekilde sağa sola hareket eder. Sersemlemiştir ve gözünün önünde noktalar oluşur.
Diğer bir nöbet şeklinde yine şuur kaybı vardır ve hasta yere düşer. Bütün vücudu kasılır ve çırpınır bir haldedir. Ağzından köpük gelebilir. Yaklaşık3-4 dakika sürer. Hasta dilini ısırabilir. Nöbet geçtikten sonra yorgun bir haldedir. Bir süre sonra normale döner.
Bazı nöbetlerde sadece belli bir vücut bölgesi etkilenir. Çünkü bütün beyin etkilenmemiştir. Kontrol edilemeyen vücut bölgesinde, dengesiz hareketler görülür. Şuur kaybı yoktur. Bir başka nöbette ise bir kaç saniye donuk anlamsız bakıştan sonra normale döner. Çok kısa sürelidir ve sadece birkaç saniye şuur kaybı vardır.
🔵NÖBET SIRASINDA NELER YAPILMALIDIR?
♦Nöbet sırasında yapılcak şey, hastanın kendisine zarar vermesini önlemektir.
♦Hastanın etrafında hastaya zarar verecek eşyaları kaldırmak gerekir. Başını bir yere çarpabilir. Kesici aletlere, yatak kenarlarına çarpıp kendisine zarar verebilir.
♦Başını ve vücudunu yana çevirin, başının altına yumuşak bir yastık koyulmalıdır.
♦Dilini ısırmaması için nöbet geçiren kişinin çenesi açık tutulmaya çalışılmalıdır.
♦Kıyafetleri ve yakası gevşetilmelidir. Rahat nefes alması sağlanmalıdır. Hastanın ağzında yiyecek varsa bunu çıkarmak gerekir.
♦Hastayı kendine getirmek için soğuk su dökme, tokat ama, kolonya sürme gibi şeyler uygulanmamalıdır.
♦Panik yapmayın ve hastayı da telaşlandırmayın.
♦Hastaya herhangi bir ilaç verilmemelidir.
♦Nöbet sırasında hastanın neler yaptığını gözlemlenmeli ve hastanın doktoruyla bunlar paylaşılmalıdır.
♦Ağzına bir şey sokuşturmayın veya açmaya çalışmayın. Büyük nöbetler alışık olamayan kişiler için çok korkutucudur. Ancak önemli olan hastanın güvenliğidir ve sakin olmalısınız.
En uzun nöbet 1 dakika sürse de şahit olanlara panik ve aciliyetten çok uzun gelir. Sakin olun ve hasta için en önemli şey solunum yolunun açıklığının sağlanması ve kendi tükürük salgılarıyla solunumunun sıkışmamasını sağlamaktır.
Büyük nöbetlerde morarma ve solunum sıkışması olur ve korkutucudur. Ancak siz ağzını açmaya çalışsanız da bu işe yaramayacaktır. Bu nedenle en iyi şey hastayı yan ve azcık da yüzü koyun duruma çevirip ağzı içinde tükürük ve salgıların soluk borusuna değil aşağıya/dışa doğru akmasını sağlamak olmalıdır.
🔵EPİLEPSİYİ NELER TETİKLER?
♦Uykusuzluk Nöbetleri Tetikleyebilir!
Özellikle uzun süren uykusuzlukla nöbetler tetiklenebilir. Bu nedenle uyku düzeni epilepsi hastalarında çok önemlidir. Her gün aynı saatlerde yatmaları, uykusuz kalmamaları alışkanlık halini almalıdır.
♦Epilepsi tanısı alan hastalarda tedavideki hedef olabildiğince az ilaçla nöbetleri kontrol altına almaktır. Bu süreçte, ilaçların düzenli kullanımı asla ilaçların aniden kesilmemesi,
♦Hayat düzenine dikkat edilmesi, uyku düzenine uyulması gerekli hastalarda bilgisayar ve tablet kullanımından uzak kalınması önemlidir. Özellikle fotik aktivasyonla uyarılan yani fotosensitif dediğimiz epilepsi gruplarında uzun süreli bilgisayar ve tablet kullanımı nöbetin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle fotosensiitif epilepsi hastalarında kısıtlı sürelerde ve yalnızca gerektiği durumlarda bilgisayar kullanımı önerilmektedir.
💠HASTALAR NELERE DİKKAT ETMELİ?
🔹Epilepsi düzensizliği sevmez.
🔹Aşırı uykusuz kalmamalı, günde en az 7-8 saat ve düzenli uyumalıdır.
🔹Çay, kahve ve kola gibi uyarıcı içecekler normal sıklıkta tüketilmelidir.
🔹Alkollü içecekler, nöbet oluşumuna yol açabileceği ve epilepsi ilaçların etkilerini değiştirebileceği için kesinlikle kullanılmamalıdır.
🔹Uzun süreli ve yakından televizyon (en az 3m olmalıdır) seyredilmemeli ve fazla bilgisayar kullanılmamalıdır.
🔹Bu dönemlerde ışık hassas epilepsileri olanlar için oda ışığı açık olmalıdır. Yüksek yerlerin (balkon, çatı, vs) kenarında bulunulmamalı ve nöbet geçirdiğinde riske girebileceği yerlerden uzakta durulmalıdır.
🔹Nöbetler kontrol altına alınıncaya kadar motorlu taşıt kullanılmamalıdır.
🔹Epilepsili kişi evlenebilir ve çocuk sahibi olabilir. Epileptik kişi evlenecek ise eşi hastalığını bilmelidir. 🔹Bayanlar hamile kalmadan önce mutlaka doktoru ile görüşmelidir.
🔹İlaçlar, düzenli ve mutlaka önerildiği şekilde kullanılmalıdır.
🔹Nöbet geçirilme sayısı ile gün ve saatleri kaydedilmelidir. Nöbetler kontrol altına alınsa da düzenli aralıklarla doktor kontrolüne gidilmelidir.
🔹Epilepsisi olan kişiler, yanında yüzme bilen birisi olmak şartıyla denize girebilir ve denize girdiği yerlerde derinlik diz boyunu geçmemelidir.
🔹Epilepsi kısmen de olsa hayatınızı etkileyebilir, ama normal, aktif bir hayat sürmenizi engellemez. Bazı profesyonel meslekler dışında yapamayacağınız hiçbir şey yoktur.
🔹Kan şekerinin dengeli seyretmesi epilepside önemlidir. Bu sebeple şekerli besinlerden kaçınmalı, rafine un yerine tam tahıllı ürünler kullanılmalı ve düşük glisemik indeksi olan yiyecekler tüketilmelidir. Öğün atlanmamalı kan şekerinin aşırı düşmesine izin verilmemelidir.
🔹Sağlıklı yağlardan yararlanılmalıdır. Özellikle zeytinyağı gibi omega 9 ve yağlı balıklar gibi omega 3 kaynakları epilepside doğru tercihlerdir.
🔹Alkol ve kafein(kakao, çay, kola) içeren içecekler nöbetler üzerinde olumsuz etki yaratabilmektedir.
🔹Sistematik olmayan verilere göre ginkgo ve ginseng epilepsi nöbetlerini alevlendirebilir.
🔹Papatya, çarkıfelek ve kediotu gibi bitkiler epilepsi ilaçlarıyla etkileşime girebilir.
🔹Greyfurt ve nar suyu epilepsi ilaçlarıyla etkileşime girebilir.
🔹Sodyum, kalsiyum ve magnezyumun nöbetleri kontrol almada etkili oldukları bilinmektedir. Eksikliğinin olup olmadığı ölçümlenmelidir. Kalsiyum için süt ve süt ürünleri, magnezyum için kuru baklagiller, tam tahıllar ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmeli ve sodyum için yeterli tuz alımı gerçekleştirilmelidir.
🔹Baz epilepsi ilaçları bağırsaklarda biotin emilimini azaltır. Bu sebeple biotin takviyesi almak gerekebilir. Et ve süt ürünleri, yumurta sarısı ve tam buğday iyi biotin kaynaklarıdır.
🔹Epilepside D vitamini eksikliği ve kemik erimesi sıklıkla görülür. D vitamini takviyesi gerekebilir. D vitamini için en iyi kaynak güneştir. Peynir, süt, yumurta ve balıklar D vitamininden zengindir.
🔹Epilepsi ilaçları folik asit eksikliğine neden olabilir. Bu sebeple folik asit takviyesi alınması gerekebilir. Folik asit için en iyi kaynaklar mercimek, kuru baklagiller, avakado ve yeşil yapraklı sebzelerdir.
🔹B6 vitaminine bağlı gelişen epilepsi özellikle yenidoğanlarda nadir de olsa görülmektedir. Bu kalıtsal bir sorundur ve tedavi edilmezse zeka geriliğine neden olabilmektedir. Bu bebeklere enjeksiyon yoluyla B 6 vitamini takviyesi yapılmalıdır.
🔴BİTKİSEL TEDAVİ KÜRÜ
♦Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu epilepsi hastaları için kekik çayı ve karabaş otu çayı öneriyor.
🔹Sabah uygulanacak epilepsi kürü malzemeleri:
1 su bardağı klorsuz su (klorsuz su yoksa marketten aldığınız pet şişe suyu da kullanabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı tepeleme yaban kekiği
Hazırlanışı ve kullanımı: Kaynamakta olan 1 su bardağı klorsuz suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kekik otu atın ve ağzı kapalı olarak kısık ateşte 5 dakika kaynatın. 5 dakika sonra ocaktan alıp süzün ve ılımaya bırakın. Hazırlamış olduğunuz epilepsi kürünü sabah kahvaltısından 2 sat sonra hergün günde 1 su bardağı ılık olarak içiniz. Epilepsi kürünüzü her defasında taze olarak hazırlayıp tüketiniz.
🔹Akşam uygulanacak epilepsi kürü malzemeleri:
1 su bardağı klorsuz su (klorsuz su yoksa marketten aldığınız pet şişe suyu da kullanabilirsiniz)
6 başak karabaş otu
Hazırlanışı ve kullanımı: Kaynamakta olan 1 su bardağı klorsuz suyun içerisine 6 başak karabaş otu atın ve ağzı kapalı olarak kısık ateşte 7 dakika kaynatın. 7 dakika sonra ocaktan alıp süzün ve ılımaya bırakın. Hazırlamış olduğunuz epilepsiye karşı karabaş çayını akşam yemeklerinden 2 saat sonra ılık olarak 1 su bardağı içiniz.
Karabaş çayını içtikten sonra, yarım saat su dışında hiçbir şey tüketmeyiniz.
Epilepsiye karşı karabaş kürü 1 gün uygulanıp 1 gün ara verilecek ve bu şekilde ilk 10 günlük kür tamamlanacak. 10 günlük kürden sonra 1 hafta ara verin. 1 hafta sonrasında ikinci 10 günlük küre yine aynı şekilde 1 su bardağı içerek gün aşırı olarak devam edin. Not: Kekik ve karabaş otu çayı eş zamanlı olarak uygulanacak. Her gün günde 1 defa kekik çayı, gün aşırı olarak ta karabaş çayı içilecek.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun epilepsiye karşı önermiş olduğu kür ilaç yerine geçmemektedir sadece tedaviye yardımcıdır.
🔹Dr. Feridun Kunak Epilepsi İçin Doğal Tedavi Kürü
Malzemeler
1 tatlı kaşığı Melisa
1 su bardağı su
Yapılışı: 1 su bardağı kaynar suya 1 tatlı kaşığı Melisa bitkisi atıp bu çayı için.
Araştıran, Hazırlayan Özlem Ayral
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder