Ersağ Hakkında

Fotoğrafım
Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümü mezunu... Muhtelif sektörlerde yönetici konumunda görev aldı... 2001 senesinden beri muhtelif radyolarda,radyo programları hazırladı ve sundu... Dört şiir albümü internet üzerinden dinleyicileriyle buluştu Kendini bildi bileli yazıyor,çiziyor ve seslendiriyor ve Kayıp Günlerin Düşü isimli kitabın yazarı. İkinci kitabın yazımı devam ediyor ve 2014 senesinden bu yana Ersağ Sağlıklı ürünleri insanlara anlatıyor.

9 Ocak 2019 Çarşamba

FİBROMİYALJİ VE ERSAĞ


İLETİŞİM 0538 971 1155

FİBROMİYALJİ (AĞRI) HASTALIĞI VE ERSAĞ
📌📌 ÖN NOT; Araştırma konusunu alıntı yaparken, kopyalarken, konunun sonunda ki ismi soyismi SİLMEYİN!📌📌
⚠️ LÜTFEN KONUYU DİKKATLİCE OKUYUN. GİDA TAKVİYELERİNİ NEDEN VERDİĞİNİZİ BİLMENİZ ÖNEMLİ. TEŞHİS OLMADAN ÜRÜN ÖNERMEYİN. METABOLİK FARKLILIKLARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUN. DANIŞANINIZIN KULLANDIĞI İLAÇLAR DA ÖNEMLİ. VE GİDA TAKVİYELERİ İLAÇ DEĞİLDİR.
💠FİBROMİYALJi'DE ERSAĞ GIDA TAKVİYELERİ
👉 OMEGA 3 (SÜREKLİ)
👉 SARI KANTARON (İLK 3AY)
👉 KALSİYUM, MG, ÇİNKO (İLK 3 AY)
👉 C VİTAMİNİ KOMPLEKSİ ( 3AYDA BİR 15 GUN ARA İLE KULLANIMA DEVAM EDİLEBİLİR
👉 AKGÜNLUK (İLK 3 AY)
👉GİNGKO (İKİNCİ 3 AY)
👉GOTU KOLA (İKİNCİ 3 AY)
👉 SIVI PROPOLİS ( SÜREKLİ)
📌 İLK AY PROBİYOTİK (İLK 1 AY)
Konunun tamamını okuduğunuzda neden bu takviyeler olduğunu anlayacaksınız.
Fibromiyalji, geceleri yeterince uyumanıza rağmen sabah kalktığınızda kendinizi hiç uyumamış gibi hissettiren yumuşak doku romatizmasıdır. Genellikle yaşam tarzının değiştirilmesi ile tedavi edilebilen Fibromiyalji, stres devreye girdiği an yeniden tekrarlayabiliyor.
💠Fibromiyaljiyle, bu hastalıkları karıştırmayın
🔺Bel ve boyun ağrıları
🔺Kronik yorgunluk sendromu
🔺Depresyon
🔺Hipotiroidi
🔺Uyku bozuklukları
Fibromiyaljinin nedeni çok iyi bilinmese de yapılan araştırmalar genetik faktörlerin çok önemli olduğunu gösteriyor. Buna bağlı olarak 1. derece yakınlarında fibromiyalji görülen kişilerin bu hastalığa yakalanma riski 8 kat artıyor. Aynı zamanda çevresel faktörler de fibromiyalji sendromuna neden olan önemli nedenlerden biri. Özellikle çocukluk çağlarında geçirilen fiziksel ve duygusal travmalar fibromiyalji için büyük risk faktörleri arasında kabul edilir.
🔁Fibromiyalji aynı zamanda psikolojik boyuta sahip bir hastalıktır. Depresyon hastalarında, uyku bozukluğu alanlarda ve anksiyetesi yüksek olan kişilerde fibromiyalji çok daha fazla görülüyor. Genellikle 25-55 yaş aralığındaki kadınlarda daha sık görülen Fibromiyalji sendromu (yumuşak doku romatizması)erkeklerde ve çocukluk döneminde de görülebilmektedir. Hastalık özellikle eğitim ve ekonomik düzeyi ortalamanın üzerinde olan kişilerde daha sık görülmektedir. Mükemmeliyetçi ve işkolik kişilik yapısı da fibromiyalji hastalığına yakalanma nedenleri arasında gösterilebilir. Gazetecilik, Mimarlık, Finans Sektörü gibi meslekler ile uğraşanlarda fibromiyalji sıklıkla görülür. Ayrıca işini sevmeyen kişilerde de fibromiyalji görülür. Mutsuzluk ağrıları artıran bir faktör olduğu için yaptığı işten memnun olmayanlar da en az stresli mesleklerde çalışanlar kadar fibromiyalji olma riskine sahiptir.
Genel olarak bakıldığında Fibromiyalji nedenleri uyku bozukluğu, ağrı algılama bozukluğu, santral sinir sisteminde nörotransmitter denilen maddelerin dengesizliği, sinir sistemi ve hormonal sistem bozukluğu, kas ve kas işlevlerinde bozukluk, sempatik sistemin aşırı çalışması olarak sıralanabilir.
💠Fibromiyalji Belirtileri💠
Fibromiyalji belirtileri çok keskin olmamakla birlikte en önemli belirtisi vücudun belli yerlerinde görülen hassasiyettir. Bunu yanı sıra fibromiyalji özellikle ağrı ve sabahları zor uyanma ile kendini belli eder. Nefes almada zorlanma ve kulak çınlaması da en büyük fibromiyalji belirtilerindendir.
Fibromiyalji sendromu olan kişilerin özel bir karakteri vardır. Kendilerinden beklentileri çok yüksektir, mükemmeliyetçidir, çok titizdir ve duygu durumları çok çabuk değişir. Bu kişilerin stresli zamanlarında ağrılarının artma ihtimali çok yüksektir. Özellikle bel ve boyun ağrıları, kronik yorgunluk sendromu, depresyon, hipotiroidi ve uyku bozuklukları ile karşılaştırılan fibromiyaljinin belirtileri şöyle sıralanabilir;
▶️Herhangi bir ağrıyı normalden daha fazla algılamak.
▶️Ağrı yapmayan uyarıcıları da ağrı gibi hissetmek.
▶️El ve ayaklarda karıncalanma hissi ve uyuşma
▶️Çarpıntı
▶️Egzersize karşı dirençsizlik
▶️Kabızlık, ishal ve gaz şikayetleri
▶️Depresyon hali
▶️Hafıza problemleri
▶️Gün boyunca yorgunluk hissi
▶️Dinlenemeden uyanmış olma hissi
▶️Uyku kalitesinde azalma
▶️Noniseptif uyarılar nedeniyle, ağrının azaltılması ile hissedilen genel hassasiyet
▶️Konsantrasyon bozukluğu, yeni şeyler öğrenme zorluğu
▶️Kişiye göre değişen ödem hassasiyeti
▶️Hastaların % 30-50’si eklem hipermobilitesine sahiptir.
▶️Vücudun üst kısmı ile sınırlı olan kızarma eğilimi
▶️Vücudun belli noktalarından aşırı hassasiyet de bu hastalığın en belirgin özelliği sayılır.
💠Fibromiyalji İçin Hangi Doktora Gidilmeli?💠
Fibromiyalji belirtileri fark edilir edilmez teşhis için tam donanımlı bir hastanenin romatoloji uzmanına, tedavi içinse fizik tedavi ünitelerine başvurmak gerekir. Oldukça karmaşık bir hastalık olan fibromiyalji için multidisipliner bir tedavi uygulanır. Psikolog ve fizyoterapist dışında pek çok branştan da destek alınabilir.
💠Fibromiyalji Teşhisi💠
Fibromiyalji teşhisi hastanın öyküsü, hastalık belirtileri ve fiziki muayene ile konur. Fibromiyalji teşhisi için üç ay şikayetlerin ve belirtilerin devam etmesi gerekir. Fibromiyalji muayenesinde tender point denilen vücudun 18 hassas noktasından yaklaşık 11’inde bu ağrılı noktaların bulunup bulunmadığı tespit edilir. Bu referans noktalarında hastanın aşırı hassas olması temek şart kabul edilir. Fibromiyaljinin sadece kan tetkiklerinde ortaya çıkmasını beklememek gerekir. Ancak kan tetkikleri ayırıcı tanı için istenebilir. Sık sık başka hastalıklarla karıştırılan fibromiyaljide, bu karışıklığı önlemek için yapılacak tetkikler büyük önem taşır.
💠Fibromiyaljiden korunmak için bunlara dikkat edin!
📍Düzenli olarak egzersiz yapmak çok önemlidir. Özellikle gevşeme egzersizleri, germe egzersizleri, kardiyovasküler kondüsyon egzersizleri, düşük yoğunlukta yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme, su aerobiği gibi aktiviteler faydalıdır.
📍Fibromiyalji tedavisi için kullanılan ilaçlar, ağrıyı azaltmak, uykuyu düzenlemek ve depresyonu tedavi etmeye yöneliktir. Antidepresanlar, ağrıı kesiciler, uyku düzenleyiciler ve kas gevşetici ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde kullanılmadır.
📍Uyumadan önce çay, kahve, alkol, kola gibi maddelerden uzak durmak gerekir.
📍Fizik tedavi uygulamalarından sıcak uygulama, derin ısıtıcılar ve elektriksel stimülasyon, masaj ve kaplıca kürleri tavsiye edilir.
📍Sıcak ve kuru hava fibromiyaljiye iyi gelebilir.
📍Hastanın bu hale yakalanmasına neden olan ortamdan uzaklaştırılması ve stresten arındırılması onun için en büyük adım olacaktır. Stresten arındırılmış, düzenli bir yaşam, dengeli beslenme ve düzenli uyku tedavinin en önemli anahtarlarıdır. Vücut dinlenemediği sürece kişi, günlük yaşamda karşılaştığı en ufak bir olaya bile aşırı tepki verecektir.
📍Sıcak tedaviler, elektrik simülasyonları, kaplıca ve masaj gibi fizik tedavi uygulamaları oldukça etkilidir.
💠Fibromiyalji'den korunmak mümkün!💠
🔺Sağlıklı, dengeli ve hafif beslenmek,
🔺Hava koşullarına uygun giyinmek,
🔺Havasız ve kişide gerginlik yaratan ortamlardan, hava akımlarından, sigara içmekten ve içilen ortamlardan uzak durmak,
🔺Haftada birkaç gün düzenli egzersiz yapılmalıdır. Yapılabilecek egzersizler arasında; gevşeme egzersizleri, germe egzersizleri, kardiyovasküler kondüsyon egzersizleri, düşük yoğunlukta yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme, su aerobiği vb.
🔺Fibromiyalji'de uygulanan ilaç tedavisini amacı; ağrıyı azaltmak, uykuyu düzenlemek ve depresyonu tedavi etmektir. Buna bağlı olarak; antidepresanlar, ağrı kesiciler, uyku düzenleyiciler ve kas gevşetici ilaçları mutlaka doktor kontrolünde kullanmak,
🔺Uykudan evvel; uykunun kalitesini düşürecek ve engelleyecek; çay, kahve, kola gibi maddelerden uzak durmak ve uykudan en az 3-4 saat evvel yemek yemeyi bırakmak vs. bu hastalıktan korunmak adına yapılabilir.
🔺Şifalı bitki çayları içmenin yanında, magnezyum, selenyum ve C vitamini yönünden zengin yiyeceklerin tüketiminden oluşan bir diyet uygulanması fibromiyaljinin tedavisininin temelini oluşturur.

İLETİŞİM 05389 71 1155


🌱🌱FİBROMİYALJİ VE BİTKİSEL TAKVİYELER🌱🌱
🌿OMEGA 3 yağ asitleri günlük yorgunluğu ve ağrıyı hafifletmeye, bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur
🌿MAGNEZYUM Fibromiyalji'de ağrının şiddetini azaltmıştır.
🌿C VİTAMİNİ KOMPLEKSİ bağışıklık sistemini güçlendirir ve kullanılan BİTKİSEL takviyelerin emilimini arttırır. Ve C vitamini enerjiyi arttırır, yorgunluğu azaltmaya yardımcıdır.
🌿 AKGÜNLUK Yapılan çalışmalarda akgünlük bitkisinin anti-enflamatuar yani iltihap önleyici etkisi olduğu artrit gibi iltihaplı hastalıklarda ödem ve ağrıda belirgin azalma sağladığı gözlenmiştir. İltihaplı eklem romatizması, kireçlenme, sırt ve eklem ağrıları, hareket kısıtlılıklarını azaltmada bu bitkiden yararlanılabilir.
Ayrıca bu harika bitkinin balgam söktürücü, nefes darlığını giderici özellikleriyle özellikle astım hastalarında nöbetleri azalttığı, nefes alma kapasitesini arttırdığı gözlenmiştir. Bunlara ek olarak yara iyileştirici, stres ve depresyonu gidermeye yardımcı, hafızayı güçlendirici etkileri de vardır.''
🌿GOTU KOLA, AT KESTANESİ KOENZİM Q10 sakinleştirici, kaygı giderici, anti stres etkileri ile Fibromiyalji'de ETKİLİDİR. Fiziksel ve zihinsel yorgunluğa iyi gelir. Bağ dokularını güçlendirir. Sertleşmiş bağ dokusu oluşumunu en aza indirir. Bağışıklık sistemine iyi gelir ve antioksidandır.
🌿GİNGKO BİLOBA Fibromiyalji belirtilerini hafifletmeye yarar.
🌿SARI KANTARON Fibromiyaljiyi tedavi eden bir diğer bitki ise sarı kantarondur. Bu orta boylu bitkinin uzun, sarı yaprakları vardır. Bu bitki genellikle depresyonu tedavi etmek için kullanılır ve bu alanda çok başarılıdır. Depresyon fibromiyalji ile ilişkilendirilen temel semptomlardan birisidir, bu yüzden iyi gelen her şeyi akılda tutmakta fayda vardır.
Sadece depresyona yardımcı olmakla da kalmıyor, sarı kantaron bitkisi aynı zamanda ağrıyı da azaltıyor ve uykusuzluğu tedavi ediyor.
🌿SIVI PROPOLİS Bağışıklığı güçlendirir.
🌿PROBİYOTİK Bütün Bağışıklık hastalıklarının temeli bağırsaklarda atılır. Bunun dışında Fibromiyalji hastaları kilo kontrolünde olmalıdır. Probiyotik ilk bir ay düzenli kullanılmalı.
💠DİĞER BİTKİSEL ÖNERİLER;
🍃İbrahim Saraçoğlu Kürü
Malzemeler:
3-4 adet karanfil
1 tutam rezene
1 tutam rezene
1 tutam karabaş otu
1 tutam anason
1 tutam melisa
1 tutam kekik
yarım çay kaşığı toz zencefil
1 adet çubuk tarçın
Hazırlanışı:
Öncelikle bir karışım tenceresi seçin.
Bu tencerenin içine bir litre kadar su ekleyin ve kaynamasını bekleyin.
Bu bitkilerin tamamını teker teker bu kaynar suyun içine atın. Bu şekilde beş dakika demlenmesini bekleyin.
🍃Kırmızı biberin bu hastalığın semptomlarını tedavi ettiği görülmüştür. Kırmızı biberin içindeki kapsaisin çok etkili ve doğal bir ağrı kesicidir. Ağrıyı azaltan kremlerin çoğunun içinde kırmızı biber bulunur, çünkü bu madde kas ağrılarını azaltma yeteneği ile bilinmektedir.
Kas ve eklemproblemi olan fibromiyalji tedavisi için kasları rahatlatıcı özelliklere sahip bitkilerin kullanılması şiddetle tavsiye ediliyor. İşte size sunduğumuz bazı doğal tarifler:
🍃İki yemek kaşığı kurutulmuş kekik ve yarım litre su ile bir çay hazırlayın. Sabahları, ağrı bağladığında ya da ne zaman isterseniz, bir bardak içebilirsiniz.
Yukarıdaki kekik çayınız hazırken, küvetinizi de sıcak suyla doldurun. 15-20 dakika banyoda kalın
🍃Bir parça bezi elma sirkesiyle ıslatıp fibromiyalji ağrısı olan bölgeye ovalayarak uygulayın.
🍃İki gram söğüt kabuğu ve bir bardak suyu beş dakika boyunca kaynatın. Söğüt kabuğunu aktarlarda bulabilirsiniz. Günde iki ila üç bardak arası için. Söğüt, birçok ağrı kesicide kullanılan salisin içerir. Ağrıyı azaltmasının nedeni budur.
🍃Oda sıcaklığındaki suya iki çay kaşığı toz halinde veya rendelenmiş zencefil ekleyin ve bekletmeden için. Bunu günde iki kere yapın.
🍃
Küçük bir yemek kaşığı mayasıl otunu bir bardak suya ekleyip beş dakika kaynatın. Ateşten aldıktan sonra soğumaya bırakın ve süzün. Ilık bir şekilde, günde iki kez için.
🍃100 gram kurutulmuş at kuyruğu otunu bir litre suyun içerisinde yarım saat kaynatın. Kaynattıktan sonra süzün ve günde iki bardak için.
📝Araştıran, Hazırlayan Özlem Ayral

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder