Ersağ Hakkında

Fotoğrafım
Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümü mezunu... Muhtelif sektörlerde yönetici konumunda görev aldı... 2001 senesinden beri muhtelif radyolarda,radyo programları hazırladı ve sundu... Dört şiir albümü internet üzerinden dinleyicileriyle buluştu Kendini bildi bileli yazıyor,çiziyor ve seslendiriyor ve Kayıp Günlerin Düşü isimli kitabın yazarı. İkinci kitabın yazımı devam ediyor ve 2014 senesinden bu yana Ersağ Sağlıklı ürünleri insanlara anlatıyor.

29 Nisan 2018 Pazar

ALOE VERA




🌱ALOE VERA BİTKİSİNİ TANIYALIM
🌱EVDE NASİL YETİŞTİREBİLİRİZ?
🌱FAYDALARI NELERDİR?
🌱ALOE VERA SUYU NASIL HAZIRLANIR?
🌱ALOE VERA KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
📌📌 ÖN NOT; Araştırma konusunu alıntı yaparken kopyalarken konunun sonunda ki araştıran hazırlayan ismi soyismi SİLMEYİN!📌📌
Aloe Veranın önemli bir kullanım alanı deri ve deri hastalıklarıdır.
✳️B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri başta olmak üzere 12 çeşit vitamin, kalsiyum, demir, potasyum gibi toplam 20 farklı mineral ve alanine, arginine gibi adını pek bilmediğimiz ama vücudumuz için oldukça faydalı olan 18 farklı aminoasit olduğu söyleniyor.
✳️A, B grubu, C, zamk, tannin, yağ, yağlı asitler (oleik ve linoleik) ile aminoasit zenginidir.
✳️Deri hücrelerini yenileyebilir.
✳️Sindirime yardımcı olur.
✳️Güçlü detoks işlevi görür.
✳️İç dokuların rejenerasyonunu teşvik eder.
✳️Virüs, bakteri ve mantarlara karşı savaşır.
✳️Deri hücrelerini yeniler ve erken yaşlanmayı önler.
✳️Analjezik (ağrı kesici) görevi görür.
✳️Bağışıklık sistemini güçlendirir.
✳️Güçlü bir iltihap sökücü etkisi vardır.
Cildin en büyük destekçilerinden olan aloe vera, güneş nedeniyle oluşan yanık ve lekelenmelerin kısa sürede geçmesini sağlıyor.
İçindeki protein, mineral ve vitaminler sayesinde kollajen üretimini artırıyor, bu da cildin yaşlanmasını geciktiriyor.
Yine kollajen üretimini artırdığı için ciltte çeşitli kazalar nedeniyle oluşan yanık ve tahrişlere iyi geliyor.
Özellikle kuru bir cilde sahip olanların ciltlerini nemlendirmede önemli görevler üstleniyor.
Jelimsi yapısı sayesinde sivilce ve akne tedavisinde merhem olarak kullanılabiliyor, sivilcelerin daha hızlı yok olmasına yardımcı oluyor.
Aloe vera kullanılarak hazırlanan çaylar, bitkinin antioksidan özelliği sayesinde vücudu hastalıklara karşı koruyor. Ancak bu çayları güvenilir yerlerden almanız da önem taşıyor.
Yine aloe veranın çay olarak tüketilmesi kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
Aloe vera, antibakteriyel özellikler gösterdiğinden böcek ya da sinek ısırıklarında kaşıntıyı yok etme ve ısırılan bölgede bakteri üremesini durdurma gibi olumlu etkiler gösteriyor.
Ciltte oluşan renk farklılıklarının hafiflemesini hatta çoğu zaman yok olmasını sağlıyor.
Aloe veranın içinden çıkarıp bir kaba biriktirdiğiniz jel ile saç diplerinizi masaj yaparak ovup ardından yıkadığınızda kepek sorununu ortadan kaldırıyor.
Banyo yaptıktan sonra nemli ya da kuruyken saçınıza uyguladığınızda ise saçlardaki elektriklenmeleri gideriyor ve düzleştiriyor.
Yağlı ciltlerde yağın dengelenmesine yardımcı olarak sürekli parıldamayan ama sağlıklı bir cilde sahip olmaya ön ayak oluyor.
Aloe vera, bazı ciltlerde alerjik reaksiyonları yatıştırıcı etkiler gösterebiliyor, bu nedenle aloe vera jeli ya da jelinden elde edilen sabunlar bulunuyor.
Aloe vera tüketimi, antioksidan özelliği nedeniyle sinir sistemine de iyi geliyor, sinirlilik, uykusuzluk gibi sorunların üstesinden kolayca gelmenize yarıyor
✴️ALOE VERA EVDE NASIL YETİŞTİRİLİR?✴️
Evde aloe vera yetiştirmek için bilmeniz gereken birkaç konu var.
❇️Öncelikle, saksıda aloe vera yetiştirmek için seçeceğiniz toprağa önem vermelisiniz. Toprağın humuslu ve geçirgen yapıda olması bitkinin sağlıkla büyümesi için olmazsa olmazlardan.
❇️Güneşi seven bir bitki olan aloe verayı, evinizde en çok güneş gören yere koymanız da en az toprağı kadar önemli. Ancak hemen endişelenmeyin, soğuk havalarda da -7 dereceye kadar dayanabiliyor. Yine de ideal sıcaklıkta olması için minimum 8-10 derecede tutuluyor olmalı, aklınızda bulunsun.
❇️Sulama konusuna gelirsek, öyle her gün her gün sulanmayı beklemiyor aloe vera. Özellikle kış aylarında toprağı çok kurursa bir miktar sulanıyor hatta hiç sulanmasa bile yaşamaya devam ediyor, yazın da aynı şekilde az ama daha sık bir şekilde sulamanız yeterli oluyor.
❇️Sularken suyun yapraklara değmemesine de dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde bitkinizde çürümeler meydana gelebiliyor.
❇️Küçük saksılarda uzun süre yaşayabilen aloe veranın saksı değişim zamanı ise 2-3 yıl gibi uzun bir süre. Sık sık toprak ya da saksı değişimi yapmak aloe vera için hiç de doğru bir tercih değil anlayacağınız.
⚠️ALOE VERA KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER ⚠️
✔️Aloe veranın kullanım alanları oldukça gelişmiş olduğundan, özellikle alerjiye eğilimli ciltlerde yan etkilere neden olabiliyor.
✔️Eğer aloe vera kullanırken derinizde herhangi bir değişim, kuruluk ya da kızarıklıklar görürseniz aloe vera kullanmayı hemen bırakmanız gerekiyor.
✔️Aloe verayı ağız yoluyla tüketmeniz ise diyabet ve kalp rahatsızlığı olanlara kesinlikle tavsiye edilmiyor.
✔️Aşırı ya da yanlış tüketimi sonucu ishal, halsizlik, düzensiz kalp atışları gibi sonuçlar doğurabileceğinden aloe vera tüketiminde aşırıya kaçmamak lazım.
✔️Hamile kadınların erken rahim kasılmaları başlatıp, düşüğe yol açabileceğinden düşük yapmasına neden olabilir. Hamile iseniz Aloe Vera kullanmaktan kaçınmalısın. Hatta Emziren Annelerde kullanmamalıdır.
✔️Aloe Vera lateksin yüksek dozları böbreklere zarar verebilir.
✔️Aloe Vera ile ilgili Ön çalışmalarda aloe kan şekeri düşürebilir fakat ağız yoluyla Aloe Vera alınması durumunda glukoz düşürücü ilaç kullanan şeker hastalığı olan kişiler dikkatli olmalıdır.
✔️Çocuklarda Aloe Vera kullanımı, İBS (İrritabl Bağırsak Sendromu), apandisit, divertikülit, hemoroit ve ülser olanlar için tavsiye edilmez. Aşırı kullanımı vücut esansiyel elektrolit kaybına neden olabilir.
✔️Aloe vera , Ağız yoluyla kullanımda kadınların regl yani adet döneminde kanamalarında artış olacağı ifade ediliyor.
✔️Kalp, böbrek ve karaciğer nakli gibi organ nakli geçirmiş olanların, iki yaşından küçük çocukların ağız yoluyla kullanmamaları gerekiyor.
✔️Aloe vera Uzun süreli kullanımda potasyum kaybına neden olabiliyor.
✔️Meyan kökü gibi bitkilerle beraber kullanılmamalıdır.
✔️Polen alerjisi olan kişilerin ise ağız yoluyla veya haricen kullanımda çok dikkatli olmaları gerekiyor.
✔️Alkol kullanan kişilerde tüketilmesi zararlı olabilir.
✔️Alo Vera, Chorn Hastalığı ve ülseratif kolit gibi rahatsızlıklarda hekim tavsiye ve gözetimi ile kullanmalıdır.
✔️Aktif mide ülseri veya kanamasında bu bitkinin prepatları kullanılmamalıdır.
✔️Aloe Vera lateksin laksatif ilaçlarla beraber kullanımı su ve mineral kaybına neden olabilir. Sinameki ve hintyağı gibi laktasif etkili ürünlerle de bir arada kullanılmamalıdır.
✔️Herhangi bir ameliyat sözkonusu ise bu tür ürünlerin kullanımı 2 hafta önceden bırakılmalıdır.
✔️Aloe Vera jel kan şekerinin düşmesini etkilediğinden, diyabet ilaçlarıyla beraber kullanılması önerilmez. ✔️Ayrıca panax ginseng, çoban çökerten gibi kan şekerini düşüren bitkilerle de aynı anda kullanımı şekerin daha çok düşmesine yol açabilir.
✴️ALOE VERA SUYU NASIL HAZIRLANIR?✴️
🔆Aloe vera suyu hazırlığına başlamadan önce, taze aloe vera jelinin bir kere havayla temasa geçti mi çok hızlı bir şekilde oksitleneceğini akılda tutmalıyız.🔆
Dolayısıyla, suyu hazırlamaya başlamadan hemen önce çıkartmanız ve yaprağı açtıktan hemen sonra jeli işlemeniz önerilir.
Çok keskin bir bıçak yardımı ile yaprağın dış dikenini kesip atın. Ardından, bıçağı derhal yıkayın. Sapı ayırın ve içinden jeli çıkarın.
Mikserin içine bol miktarda aloe vera jeli dökün, narenciye suyu (örneğin portakal veya greyfurt) ekleyin ve son olarak tüm malzemeleri birkaç dakika boyunca karıştırın. Narenciye suyunun önerilmesinin sebebi açığa çıkan aloe vera jelini stabilize etmeye yardımcı olması ve bu sayede jele daha iyi bir tat vermesidir.
İşlenmiş suyu ağzı kapalı bir kaba dökün, buzdolabına yerleştirin ve ardından bir bardak aloe vera suyu yapmak için bir bardak suyun içine iki yemek kaşığı kadar boşaltın.
Aloe vera suyu bir haftaya kadar buzdolabının içinde kalabilir, ancak maksimum fayda için, birkaç gün içinde tüketmeniz önerilir.
☑️Aloe vera suyunu tedavilerde nasıl kullanabiliriz ?☑️
Aloe vera suyu sağlığımız için son derece faydalı besin maddeleri ve özellikleri yönünden zengindir. Bu su hastalıkları önlemeye yardımcı olur ve ayrıca sağlığınızı bozan birçok sorunun tedavisinde de işlev görür.
Normal önerilen doz kendi başına veya suyunun içinde günde bir ile üç defa arası 2 yemek kaşığı kadardır.
Kabızlıkla savaşmak
Aloe vera suyunun kabızlıkla savaşırken yardımcı olan laksatif bir etkisi bulunur. Aç karna bir bardak aloe vera suyu içmek hazmı ve bağırsak hareketini kolaylaştıracaktır.
Bağırsak sorunları
Aloe vera suyu ayrıca bağırsak ve ülser düzenleyicisi görevi gördüğünden hassas bağırsak sendromu gibi mide bağırsak sorunlarıyla da savaşmak için kullanılır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan antioksidan ve diğer temel besin maddeleri yönünden zengin olup farklı tür hastalıkları önler. Ayrıca, antioksidan, beta-sitosterol, C vitamini, beta karoten, çinko ve selenyum içeriğinin kanseri önleyici olup olmadığına dair çalışmalar da yürütülmektedir. Ancak henüz yeterli bilimsel kanıt toplanmamıştır.
Diyabetle savaşmak
Aloe vera suyu kandaki şeker seviyelerini indirmeye yardımcı bir gıda takviyesi olarak da kullanılabilir. Ancak, diyabet rahatsızlığınız varsa ve bu suyu içmek istiyorsanız öncelikle yan etkileri önlemek amacıyla doktorunuza başvurmalısınız.
⚠️Aloe vera suyunun yan etkileri⚠️
Aloe vera suyunun birkaç yan etkisi bulunur, ayrıca bazı kişilerde olumsuz reaksiyonlara yol açabilir. Bu yan etkiler arasında şunlar görülür:
✔️Elektrolit kaybı iyileşme sürecinde gecikmeye ol açar ve idrar rengini pembemsi bir tona çevirebilir.
✔️Sıvı dengesizliği.
✔️Bağırsak krampları.
✔️Ayrıca, Crohn’s hastalığı, bağırsak sorunları, adet görenler, apandisit iltihabı veya kolit gibi sorunlarda ilaç kullanan insanlarda olumsuz etki yapabilir..
🖊️ELEKTROLİT KAYBI; Birçok mineral, vücut sıvıları içerisinde çözündüğünde kendine has özelliklere sahip olur. Örneğin, elektrik yükünü geçiren minerallere elektrolit adı verilir. Sodyum, klorür, potasyum, magnezyum ve kalsiyum insan vücudundaki temel elektrolitlerdir. Elektrolitler sinir iletimi, kasların kasılması, sıvıların taşınması ve Denge gibi birçok biyokimyasal olayda önemli bir rol oynar. Su ve mineral tuzu kaybına bağlı bir rahatsızlık olan elektrolit eksikliği, aşırı terleme, kusma ve ishal durumlarında ortaya çıkar. Yani elektrolit eksikliği genellikle sıvı kaybı ile paralel bir şekilde ilerler.
📝Araştıran Hazırlayan Özlem Ayral

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder