İletişim 0538 971 1155
⚠️Evdeki tehlikenin farkında mısınız?⚠️
📌📌 ÖN NOT; Araştırma konusunu alıntı yaparken kopyalarken konunun sonunda ki araştıran hazırlayan ismi soyismi SİLMEYİN!📌📌⭕Çamaşır ve ⭕bulaşık deterjanı, ⭕lavabo açıcı, ⭕temizleyiciler, ⭕şampuanlar, ⭕oda spreyleri... Herkesin kullandığı temizlik ürünleri. Her şey masum görünse de tehlike büyük!
✴️Evdeki kimyasalların KISIRLIKTAN KANSERE, BÖBREK ve AKCİĞER rahatsızlığından DOĞUM KUSURLARINA, ALERJİDEN PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARA kadar birçok hastalığa sebep olduğu belirtildi.
🅾️Evlerimizde temizlik adına kullandığımız ürünler ne kadar güvenli?
Bu kimyasalların bilinen basit yan etkilerinin dışında ⚫kısırlığa, ⚫kansere, ⚫alerjiye, ⚫doğum kusurlarına, ⚫psikolojik bozukluklara yol açtığını biliyor musunuz?
Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adil Denizli ve Doç. Dr. Handan Yavuz'un kaleme aldığı "Evdeki zararlı maddeler" adlı yazıda ilginç detaylara yer veriliyor.
Prof. Dr. Denizli ve Doç. Dr. Yavuz,
⭕ BİRÇOK EVSEL ÜRÜN ve KOZMETİKTE BULUNAN PFC adlı kimyasal maddenin KADINLARDA DOĞURGANLIĞI AZALTTIĞI, yapılan bir araştırmaya dayanarak belirtiyor. Binden fazla hamile kadın üzerinde yapılan araştırmada kadınların kanlarında yüksek seviyelerde per floro kimyasalları (PFC) tespit edildiği ve kadınların çok daha zor hamile kaldığı ortaya çıkmış. PFC'ler su, kir veya yağa dayanıklı tekstil ve deri üretiminde kullanılıyor. Ayrıca tırnak cilaları, diş macunları ve cilt nemlendiriciler gibi kişisel bakım ürünlerinde bulunuyor.
⭕ Evsel temizlik malzemeleri, kısırlığın yanı sıra NÖROLOJİK, AKCİĞER ve BÖBREK HASARLARI, KANSER, KÖRLÜK ve ASTIM gibi ciddi rahatsızlıklara da yol açıyor. Çok kullanılan 15 bin kimyasal maddeden yaklaşık yüzde 75'inin henüz zehirlilik testi yapılmış değil.
Ortalama bir evde bulunan 150'den fazla kimyasal madde alerji, doğum kusurları, kanser ve psikolojik bozukluklara sebep oluyor. Bunun yanı sıra kişisel bakım ürünlerinde bulunan kimyasal maddelerin 884'ü zehirli. Ayrıca 146'sı tümöre, 218'i üreme bozukluklarına, 314'ü biyolojik mutasyona, 376'sı deri ve göz tahrişine neden oluyor.
⭕ Zehirli kimyasal maddeler hayatımıza girdikçe, VÜCUDUMUZDA YAĞ DOKUSUNDA BİRİKEN ZEHİR SEVİYESİ de artıyor. Biyobirikim çalışmaları, bazı zehirlerin yaşamımız boyunca vücudumuzda biriktiğini gösteriyor. Böcek öldürücülerin evsel ürünlerin bileşimlerine girmesiyle çocuk kanserlerinde yüzde 28, 10 yıl içinde astım vakalarında yüzde 42 artış gözlendi. Hamilelik sürecinde bahçe veya evde zararlı organizma öldürücüleri kullanan ailelerin çocuklarında lösemi görülme riski daha yüksek.
⚠️DİKKAT!!! ⚠️
Lavabo açıcı, fırın ve tuvalet temizleyiciler çok tehlikeli
En tehlikeli üç temizleme ürünü; lavabo açıcılar, fırın ve asidik tuvalet temizleyiciler. Genellikle evsel kazalar beyazlatıcı ve amonyak içeren ürünlerin karıştırılması nedeniyle yaşanıyor. Bu şekildeki karışımla kimyasal tepkime gerçekleşiyor ve 'kloramin' adı verilen bir bileşik oluşuyor. Klorlu beyazlatıcı, tuvalet temizleyici ve pas çözücü gibi asitli ürünlerle karıştırılırsa da tehlikeli klor gazı oluşuyor. Astım, kronik akciğer veya kalp problemleri olanlar beyazlatıcı ve amonyak içeren evsel temizleyiciler ve amonyaklı ürünleri kullanmamalı. . Zaman zaman bu ürünlerin kuvvetli kokusunu gidermek amacıyla içlerine limon veya başka bir ferah koku eklenebiliyor. Bu yanlış bir uygulamadır. Zira kötü koku aynı zamanda o ürünü koklamanın kişiye zarar vereceğini gösteren bir uyarıdır.
🅾️EVDE ZEHİR TURU!!!!🅾️
⭕KLORLU BEYAZLATICI:Amonyakla karışırsa zehirli kloramin gazı çıkar. Bu gaza kısa süreli maruz kalınması, orta derecede astım belirtilerine veya ciddi solunum problemlerine yol açar.
⭕METAL PARLATICI:Kısa süreli maruz kalma geçici göz buğulanmasına, uzun süreli maruz kalma ise sinir sistemi, deri, böbrek ve gözlerde ciddi hasara sebep olur.
⭕CAM TEMİZLEYİCİ:Baş ağrısı ve akciğer harabiyetine neden olur, gözü tahriş eder.
⭕DEZEFEKTAN:Aşındırıcıdır. İshal, bayılma, baş yol açar, böbrek ve karaciğere zarar verir.
⭕MOBİLYA VE YER CİLASI: Deride renk kaybı, nefes kesilmesi, kusma ve ölüme sebep olur. Kanser ve doğum kusurlarıyla ilişkilidir.
⭕LEKE SÖKÜCÜ VE HALI TEMİZLEYİCİ:Yutulduğunda karaciğer ve böbrek hasarına neden olur. Kanserojendir.
⭕KOKU TOPU:Özellikle naftalin kanserojendir. Göze, kan, karaciğer, böbrekler, deri ve merkezî sinir sistemine zarar verir.
⭕TUVALET TEMİZLEYİCİ:Deride yanıklara, yutulduğunda ishale, mide yanıklarına sebep olur.
⭕YUMUŞATICI:Bazı parfümler hassas bünyeli kişilerde tahrişe neden olur.
⚠️ALIŞVERİŞ YAPARKEN ŞÜPHECİ OLUN!!!
DİKKAT!!! ⚠️
Çelişen özelliklere dikkat edin. Ürünün bir yüzünde 'zehirli değildir' yazarken diğer yüzünde 'buharı zararlıdır' yazıyorsa ortada bir yanlışlık vardır. Ağız yoluyla zehirlenme ihtimalinin düşük olması ürünün zararsız olduğu anlamına gelmez.
⚠️DİKKAT!!!
FOSFAT suyu yumuşatmak için kullanılan minerallerdir. Birçok ülke, evsel deterjanlar ve diğer bazı temizlik maddelerinde fosfatların kullanılmasını yasakladı. Bulaşık makinesi deterjanları genellikle fosfat kısıtlamalarının dışındadır, birçok marka fosfat içerir, ancak fosfat içermeyen alternatif ürünler de var.
⚠️DİKKAT!!!
Temizleme amaçlı kullanılan, zayıf biyobozunurluğa sahip petrol kaynaklı sadece bir tek yüzey aktif madde var. Bu madde NONİLFENOL ETOKSİLAT... Temizlik ürünlerinin bileşimini gösteren listede nadiren görülür. Çünkü görülürse bu ürün alınmak istenmiyor. Nonilfenol etoksilatlar ve bunların türevleri olan OKTİFENİlETOKSİLATLAR, saç boyalarında, şampuanlarda ve saç şekillendiricilerde çokça kullanılıyor. Genellikle 'NONOXYNOL' veya 'OCTOXYNOL' olarak gösteriliyorlar. 'NONOXYNOL -9' sıklıkla sperm öldürücü olarak kullanılıyor.
⚠️DİKKAT!!
"Kırışmaya dayanıklıdır" etiketli dokumalar genellikle FORMALDEHİT reçineyle işlenir ve bu da zarar vericidir. Ütü istemeyen kumaşlar, nevresim, perde, yatak giysileri, diğer tüm dokunmuş ürünler, özellikle 'kalıcı ütülü' veya 'kullanımı kolay' ifadeleriyle satılan polyester/pamuk karışımları bu kapsamdadır.
⚠️DİKKAT!!!
Şampuanlarda kresol, formaldehit, glikoller, nitratlar, kükürt bileşikleri, saç spreylerinde bütan itici ve formaldehit reçineler, losyon, krem ve nemlendiricilerde glikol, fenol ve boyalar, deodorantlarda kullanılan alüminyum klorhidrat, aerosol iticiler, amonyak, triklosanlar çok zararlıdır.
Araştıran, hazırlayan Özlem Ayral
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder