Ersağ Hakkında

Fotoğrafım
Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümü mezunu... Muhtelif sektörlerde yönetici konumunda görev aldı... 2001 senesinden beri muhtelif radyolarda,radyo programları hazırladı ve sundu... Dört şiir albümü internet üzerinden dinleyicileriyle buluştu Kendini bildi bileli yazıyor,çiziyor ve seslendiriyor ve Kayıp Günlerin Düşü isimli kitabın yazarı. İkinci kitabın yazımı devam ediyor ve 2014 senesinden bu yana Ersağ Sağlıklı ürünleri insanlara anlatıyor.

2 Nisan 2018 Pazartesi

VİTİLİGO VE ERSAĞ


İLETİŞİM 0538 971 1155

VİTİLİGO NEDİR? TEŞHİS DE DİKKATE ALINMASI GEREKENLER VE ERSAĞ
📌📌 ÖN NOT; Araştırma konusunu alıntı yaparken yada kopyalarken, konunun sonda ki hazırlayan, araştıran ismi, soyismi SİLMEYİN!📌📌
Derinin renk kaybına uğramasıyla oluşan beyaz plaklarla seyreden bir deri hastalığıdır.
VİTİLİGODA ERSAĞ ( Lütfen araştırma konusunu okuyun. Neyi neden önerdiğimi o zaman daha iyi anlarsınız. HİÇ KİMSEYE EZBERE ÜRÜN VERMEYİN. UNUTMAYIN HER BÜNYENİN VE METABOLİZMANIN HASTALIKLARDA VERDİĞİ TEPKİ FARKLIDIR. BU NEDENLE DANIŞANINIZA ÇOK SORU SORUN. TEŞHİSLER DOĞRULTUSUNDA TAKVİYE ÖNERİN.)
💢Öncelikle Vitiligo rahatsızlığı olan bir kimsenin hayatından cildinin değdiği tüm kimyasal katkı içeren TEMİZLİK VE KOZMETİK ürünlerini çıkarmasını önermelisiniz.
Vitiligo Rahatsızlığında iyi neticeler aldığımız ürünler;
Ersağ Vücut Losyonu ( Mavi Losyon)
Ersağ 50 Faktörlü Güneş Kremi
Ersağ Hindistan Cevizi Yağı
Propolisli Şampuan
Propolisli Sıvı El Sabunu
Sarı Duş Jeli
Çamaşır Tozları ve diğer cilde değen ürünler.
💢Vitiligo içten gelen bağışıklık sistemi ile ilgili bir rahatsızlıktır. İçten gelen sorunları çözmeden dıştan uyguladığınız çözüm yolları bir süre iyi gelir ancak sonrasında yeniden tekrarlar. Bu nedenle GIDA TAKVİYELERİ de önermelisiniz. Ancak lütfen şunun altını çizin ve uyarın karşı tarafı GIDA TAKVİYELERİ ilaç değildir.
GİNGKO BİLOBA ( 3 AY )
SIVI PROPOLİS
ZENCEFİL ZERDEÇAL ( İLK 3 AY )
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
SPİRULUNA ( 3 AY )
ÇÖREK OTU YAĞI (İKİNCİ 3 AY )
💠Vitiligo, sadece bir cilt hastalığı değildir. Vitiligo, beraberinde başka hastalık ve/veya risk faktörleri de taşır. Vitiligo ile beraber mutlaka
📍Çoklu vitamin eksiklikleri araştırılmalıdır. Vitiligo BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ile ilgili bir hastalık olup, bağışıklık sistemi zayıfadığında ortaya çıkar.
📍Bağışıklık sistemi güçlendirildiğinde, tamamen kaybolabilir veya sınırlı kalabilir.
📍Vitiligoda mutlaka TROİT İLTİHABI araştırılmalıdır. Çok büyük bir çoğunluğunda oto antikorlar pozitiftir. Bir kısmında ise negatif olduğu halde sessiz tiroidit vardır.
📍Vitiligoda gıda duyarlılıkları mutlaka incelenmeli ve buna özel diyet tedavileri başlanmalıdır.
📍Vitiligoda midede ’Helikobakter Pylori’ mikrobu mutlaka araştırılmalıdır.
📍Vitiligoda insülin direnci, gizli şeker ve şeker hastalığı araştırılmalı ve bulunursa tedavi edilmelidir. Vitiligo hastasının kansere, özellikle tiroit ve kolon kanserine yakalanma riski normal kişilere göre daha yüksektir.
📍Vitiligo hastasının ’Romatoid Artrit’, ’Behçet’, ’Ankilozan Spondulit’ , ’Lupus’, ’Hashimoto’ gibi oto-immün hastalıklara yakalanma riski yüksektir. Zaten immunoterapi tedavisinin doğma nedeni de budur.
📍Vitiligoda bağırsak forasında artmış ’Kandidiazis’, ’Klastridium’ , ’Disbiozis’ varlığı araştırılmalı ve bulunursa tedavi edilmelidir.
Vitiligonun tek etkin ve kalıcı tedavisi immunoterapi, yani bağışıklığı onarma tedavisidir. Bu tedavi aynı zamanda diğer risk faktörlerini de kişiye özel olarak ortadan kaldırmış olacaktır. İmmunoterapiyle sistemik tedavi sağlanır, yani bağışıklık sisteminde var olan tüm arızalar bulunur, çıkartılır, etkin ve kalıcı tedavi sağlanır.
Her beyaz leke vitiligo değildir. Vitiligo olduğu düşünülen rahatsızlık da vitiligo olmayabilir. Özellikle, sıkıntılı stresli bir süreçten geçmek, vitaminsizlik-gerekli gıdanın alınamaması, antibiyotik ilaç tedavileri, ağrılı, ateşli hastalıklar, uyku bozukluğu ve psikolojik bunalım bu hastalığı tetiklemektedir.
📌Vitiligo sorunu olan bir çok kişide B12 yada demir eksikliği yada ikisi birden görülebilmektedir. 📌Tahlil sonuçlarında eğer eksiklik görülüyorsa doktor tavsiyesi ile demir ve b12 takviyesi alınmalıdır.
Dr. Duraksoy, “Tedaviye başlamadan önce altta yatan ve Vitiligo’ya neden olan problemleri tek tek bulup çıkarmak gerekir. Tedaviyi belirlemede kılavuz olacak çeşitli test ve muayenelerin yanı sıra hasta hikayesinin de dinlenerek iyi analiz edilmesi gerekir. Tedaviye başlamadan önce en çok etkilenen organlar tiroid bezi, pancreas ve karaciğer aksı taranır. Bağırrsak flora analizi yapılır. Hastanın gluten, laktoz, fruktoz gibi gıdalara karşı intoleransının olup olmadığının araştırılması yapılır. Bu doğrultuda kişiye özel bir tedavi programı hazırlanır. Hastaların tedavilerinde en önemli prensip hasta uyumunun sağlanmasıdır. Hasta uyum göstermeyecek ise hiç başlamamalıdır. En az 2- 6 ay sürecek bir süreçte düzenli tedavisini almalıdır” dedi.
Gün geçtikçe görülme oranları artan Vitiligo vakalarının imdadına, bağışıklık sistemini güçlendirme tedavisi yetişiyor.
💠VİTİLİGO NASIL OLUŞUR?💠
Vitiligo'da bağışıklık sistemimiz yanlış programlanarak, ciltte bulunan dost melanositleri, yani cilde renk veren hücreleri görevini kısıtlaması ile başlayan bir süreçtir.
Genel olarak Vitiligo hastaları genel anlamda sağlıklıdır ancak bazen Tiroid hastalığı gibi otoimmune hastalığı sonucunda Vitiligo oluşabiliyor.Cilt Rengi Nasıl Meydana Geliyor Cilt saç ve göz rengini oluşturan pigmentler melanindir. Melaninler melanosit hücreleri tarafından üretilmektedir. Bu hücreler ölürse ya da melanin üretemezse cilt rengi açılır ya da tamamen beyaz olmaktadır.
Problemli olan bölgelerde cilde rengini veren melanositlerin kısıtlanması nedeniyle tüyler ve kıllarda da beyazlık görülür. Beyaz renge dönüşen bölgeler çeşitli büyüklüklerde olabilir. Kimi zaman görünmeyecek kadar küçük olan bu bölgeler, kimi zaman çok daha büyük boyutlara ulaşabilir ve hatta derinin büyük bir bölümünü etkilemiş olabilir. Sıklıkla vücudun yüz, dudak, boyun, göğüs, penis, diz, dirsek ve el ve kol bölgelerinde görülür.
Problemli olan bölgeler güneş sonucu oluşan ultraviyole ışınlara karşı diğer bölgelerden daha hassas olurlar. Hastalıklı kişilerde güneş yanıklarından, veya alınabilecek herhangi bir darbelerden sonra yeni vitiligo bölgeleri oluşabilir. Vitiligo hastalığı birçok hastalıkla (tiroid, kansızlık vs.) beraber aynı anda görülebilinir.
Vitiligo'da hastalıklı bölgeler güneşin etkisiyle çevredeki sağlıklı renk melanosit hücreleri bronzlaşınca ortaya çıkar. Yani güneş vitiligoya neden olmaz sadece belirgin hale gelmesini sağlar.
;💠HER LEKE VİTİLİGO DEĞİLDİR💠
Toplumda görülme sıklığı %1 ile %4 arasındadır. Vücutta oluşan her beyaz leke kişinin vitiligo hastalığına yakalandığı anlamına gelmez. Bu ayrımın yapılabilmesi için hastalıkla ilgili bir uzman doktor muayenesi şarttır. Birçok farklı rahatsızlığa bağlı lekeler vitiligo hastalığı sonucu oluşan lekeler ile karışabilir. Bu hastalık, otoimmun kökenli olup hastanın vücudundaki renk oluşumunu sağlayan hücrelere (melanosit) karşı hastanın vücudundaki bağışıklık sistemi hücrelerinin saldırısı ile başlar.
Vitiligo, deride tebeşir veya süt beyaz renkte, yuvarlak veya oval, keskin sınırlı yama tarzında lekelerle seyreden bir hastalıktır. Nokta kadar küçük ya da avuç içi kadar büyük olabilir. Genellikle simetriktir. Vücudun herhangi bir bölümü etkilenebilir. Sık tutulan alanlar: yüz, eller, kollar, bacaklar ve genital bölgedir..
Bazı mantar hastalıkları, ben türleri ve bazı deri hastalıkları da deride renk açılması yapabilir ve vitiligo ile karışabilir..
💠KALITSAL BİR HASTALIK MIDIR?💠
Vitiligo kalıtsal bir hastalık değildir. Özellikle hastalığın veya hastalığı taşıyan bireylerinde ailesinde bu hastalığın bulunması, kişilerde olası, fakat kesin değildir. Vücudun bağışıklık sisteminin çeşitli nedenlerle aktifleştiği anlarda ve farklı hastalık dönemlerinde vitiligonun başlaması ve artması daha olasıdır.
Modern Tıp Vitiligo'yu kalıtsal olmayan ve iyileşebilen bir hastalık olarak görüyor. Bu kişiden kişiye değişse bile çevre faktörleri veya kronik başka rahatsızlıkların da tekiklediği pigment kaybı çeşitli ilaçlarla takviye edilmeli ve alanında uzman bir dermatologa görünülmelidir.
💠TEDAVİ💠
Vitiligo tedavisi mümkün olan iyileşen bir cilt problemidir. Ancak hasta düzenli olarak tedavi şartlarına uyduğunda gerçekleşebilir. Bazı kişilerde vitiligo teşhisi yanlış konulmaktadır. Kendi alalında uzman kişiler de bazen bu yanılgıya düşmektedir. Çeşitli tahliller yapılmalı ve deride pigment kaybının ne derecede olduğu tespit edilmelidir.
Bu rahatsızlıKtan şikayetçi olan kişiler, alanında uzman bir dermatoloğa gitmeli ve tahlil yaptırmalıdır. Özellikle T3 ve T4 Troid hormonlarınına bakılmalıdır; gerekli görüldüğü taktirde beyaz bölgeden biyopsi alınarak bölgedeki pigment kaybına bakılmalıdır. Özellikle B12 ekstra vitamin ihtiyacı tamamlanmalı, kişinin kan seviyesi düzenli olmalı, kansızlığı önleyen iştah açıcı besinler tüketmelidir.
Vitiligo güneş kremi kullanımı
Vitiligo hastası olan kişiler mutlaka güneş koruyu kremler kullanmalıdır. En az 30 faktör olması gerekmektedir. Böylece güneşin zararlı ışınlarından korunarak hastalığın yayılması önlenebilir.
• Güneş losyonu cildi güneş yanığı ve aynı zamanda uzun vadede oluşacak zarardan korumak için yardımcı olur.
• Bronzlaşmayı azaltır. Aynı zamanda pigmentasyon bozukluğunun önüne geçer.
Zerdeçal ve ZENCEFİL kullanımı beyaz lekeler üzerinde etkili bir çözümdür.
3⃣ Vitiligo için Ginkgo Biloba
Vitiligo için ana çözümlerden biri de ginkgo biloba bitkisidir. Birçok sağlık sorununu tedavi etmek için kullanılır ve bir hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olur.
4⃣ Hindistan cevizi yağı
Etkili sonuçlar için 4 ya da 5 ay düzenli uygulanması tavsiye edilir.
💠Vitiligo için ne yemeli?💠
Vitiligo sorunları azaltmak için uygulanması gereken bir beslenme şekli yoktur. Ancak bazı gıdalar mutlaka alınmalıdır. Günlük beslenme düzenine dahil edilmesi gereken bazı gıdalar şunlardır:
💢 Yeşil çay
💢Zeytinyağı
💢Karabiber
💢 Zencefil ve sarımsak
💢 Zerdeçal tozu
💢Ceviz
• Ceviz bir blender yardımı ile toz haline getirilir.
• Ceviz tozundan 2 çay kaşığı alınarak biraz su ile karıştırılır.
• Karışım etkilenen bölgelere günde 3 ya da 4 kez uygulanır.
• Kuruması için 15 ya da 20 dakika beklenir. Ardından cilt durulanır.
💢Turp tohumları
Turp tohumları da deride melanin yenilenmesinde oldukça etkilidir.
• Turp tohumları (yaklaşık 50 gram kadar) ince toz haline gelene kadar ezilir. 50 ya da 60 ml sirke eklenerek kalın ve pürüzsüz bir hamur haline getirilir.
• Her gün ciltte etkilenen bölgelere bu turp tohumu tozu macun şeklinde uygulanır.
• Ciltte 15 dakika kadar bekletilir ve yıkanır.
• Bu işleme altı ay boyunca devam edilmesi önerilir. Deri üzerindeki beyaz lekeler giderek koyulaşacaktır.
💢Beslenme şekli tedavi sürecinde ve sonrasında kişinin tamamen yaşam şekli olmalıdır. Hasta asla sigara tüketmemelidir. Aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır, mümkün ise hiç tüketmemelidir. Hastalarda şeker, tatlı, unlu mamuller mutlaka kesilmelidir. Egzersiz hayatımıza sokmamız gereken en önemli unsurdur. Yoga, pilates gibi egzersizleri tüm vitiligo hastalarına önerebilirim. Sebze ve meyvenin bol yenmesi önemlidir. Bol su içimi mineral alımı açısından tercih edilir.💢
📝Araştıran Hazırlayan Özlem Ayral

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder